Economic

ONG-urile contesta cartile de identitate biometrice

Ziarul de Vrancea
21 aug 2010 551 vizualizări
Legislatia încalca drepturile omului, avertizeaza reprezentantii acstora, motivind printre altele ca prea multe institutii ale statului au acces la datele personale ale cetatenilor

Reprezentantii ONG-urilor pentru drepturile omului, precum si lideri de opinie, au criticat, intr-o dezbatere de vineri, legislatia privind introducerea cartii de identitate electronice, sustinind ca aceasta contravine prevederilor Constitutiei si incalca dreptul la viata privata. Membrii APADOR-CH, prezenti la dezbaterea pe tema introducerii cartii electronice de identitate organizata la sediul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), au aratat ca, in primul rind, actul normativ propus de minister nu respecta prevederile Legii 52 pentru ca nu a fost publicat cu 30 de zile inainte de a fi supus aprobarii.

Totodata, OUG care reglementeaza implementarea sistemului de carti electronice de identitate contravine prevederilor Constitutiei, spun reprezentantii APADOR-CH, pentru ca incalca dreptul la viata privata.

Acestia au aratat ca nu se justifica prelevarea obligatorie de amprente cetatenilor, motivind ca oamenii ar fi tratati ca niste infractori. în plus, membrii ONG-ului au precizat ca nu exista dreptul de optiune al cetatenilor privind cartea de identitate pe care o vor primi, subliniind ca oamenii au toate garantiile sa se indoiasca privind respectarea drepturilor sale.

"Este dreptul omului sa nu fie supus unui experiment. Trebuie sa existe dreptul de a alege intre cele doua carti de identitate. Lasati oamenii sa aleaga si, daca sint suficiente garantii pentru aceste carti de identitate, atunci le vom adopta cu totii, dar nu de la inceput, cum vreti dumneavoastra", a spus un reprezentant al ONG-ului.

Nu in ultimul rind, reprezentantii societatii civile au criticat faptul ca prea multe institutii ale statului au acces la o multitudine de date personale.


Amprentarea e altfel decit la infractori


Drept raspuns, comisarul-sef Sorin Balasa, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a spus ca procesul de amprentare pentru cartea de identitate electronica nu este asemanator celui aplicat infractorilor. "Sint dispozitive electronice, care retin imaginea digitala a amprentelor de la doua degete. Nu este o amprentare propriu-zisa, iar datele acestea nu sint stocate intr-un sistem extern, ele sint folosite doar in realizarea cartii de identitate si ramin in cip-ul din acest document. Ulterior, ele pot fi folosite pentru a efectua comparatii, in caz de necesitate, intre datele stocate de cip si amprentele persoanelor care detin cadrul", a spus Sorin Balasa.

El a mai spus ca documentele de identitate aflate, in prezent, in circulatie au fost realizate in anii \'90 si pot fi usor falsificate. Totodata, o serie de falsuri constatate de politisti in ultima vreme au fost realizate prin insusirea unei carti de identitate reale de catre infractori, actele apartinind, de fapt, unor persoane care seamana cu acestia.

Balasa a mentionat ca, in 2009, falsurile de identitate au crescut cu aproximativ sapte la suta fata de anul 2008 si ca tehnicile de falsificare au avansat, iar preturile echipamentelor folosite de infractori au scazut.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.