Economic

Guvernul a primit doar firmituri din datoria Petromidia

Ziarul de Vrancea
20 aug 2010 593 vizualizări
Rompetrol Rafinare (RRC), detinuta de KazMunaiGaz, a platit statului mai putin de 10% din imprumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenta la sfirsitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Finantele ar putea primi actiuni in companie, dar a caror valoare scade de la trimestru la trimestru

"Problema obligatiunilor de la Rompetrol Rafinare, afacere care a fost facuta acum 7 ani de Dinu Patriciu, care ulterior a devenit miliardar vinzind tot grupul Rompetrol kazahilor, ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatista a Romaniei, principala problema fiind acum interpretarea ordonantei prin care datoriile istorice ale Petromidia au fost transformate in obligatiuni in favoarea statului", scrie Ziarul Financiar in editia de joi. Intrebarea este daca kazahii au sau nu dreptul de a realiza doar o rascumparare partiala a obligatiunilor. Rompetrol a apelat pentru consultanta juridica la cele mai mari case de avocatura - Tuca Zbircea, Nestor (NNDKP) si Musat. Pina la inchiderea editiei nu au putut fi obtinute informatii cu privire la avocatii care reprezinta statul roman in acest caz. Guvernul se baza la inceputul anului ca va incasa toti cei 570 milioane euro de la Rompetrol. intre timp recuperarea banilor a devenit incerta, iar statul a taiat in schimb salariile bugetarilor si a majorat TVA pentru a mai face rost de bani. Dinu Patriciu spune ca problema datoriilor este acum a kazahilor pentru ca el si-a vindut actiunile grupului Rompetrol. Rompetrol Rafinare a rascumparat pe 9 august obligatiuni in valoare de 54 milioane euro de la statul roman printr-un credit de la actionarul majoritar, potrivit materialelor explicative pentru AGA din 14 septembrie. Pina la finele lunii septembrie, compania ar trebui sa achite restul de 516 milioane euro, la care se mai adauga dobinzile aferente ultimului an, de circa 17 milioane euro. Kazahii sustin insa ca nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea intregii datorii, in conditiile in care pierderile companiei au crescut de la an la an. Kazahii au convocat AGA la Rompetrol Rafinare pentru a aproba conversia restului de obligatiuni in actiuni. Astfel, statul ar putea redeveni actionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.