Economic

Romania cere schimbarea modului de calculare a datoriei de tara

Ziarul de Vrancea
18 aug 2010 588 vizualizări
Romania si alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt, care nu precizeaza sursele informatiei, transmite Bloomberg.

Scrisoarea, adresata Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnata de ministrii finantelor din Romania, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia, potrivit publicatiei vieneze. Recalcularile propuse sint legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private, scrie Wirtschaftsblatt. Initiativa apartine Poloniei si Ungariei, precizeaza aceeasi sursa. Un purtator de cuvint al comisarului european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii si a aratat ca raspunsul va urma "in urmatoarele saptamini", a mai aratat ziarul austriac. Potrivit Reuters, care citeaza ministerul ungar al Economiei, noua state membre ale UE au cerut sa se tina seama de costurile reformelor din sistemul de pensii in executia bugetara. "Noua state membre ale UE au apelat la presedintele Consiliului European si la comisarul european pentru economie si politica monetara (...) pentru a lua in considerare costurile legate de reforma suportate de acele state care au derulat anterior reforme in sistemele de pensii", se arata intr-un comunicat al institutiei maghiare. Una dintre primele reactii oficiale a venit de la guvernul german, care s-a aratat "foarte sceptic" in privinta propunerii, potrivit Bloomberg. "Introducerea de exceptii in definitia datoriei ar face mai dificila interpretarea cifrelor la nivelul UE. De asemenea, ar dezavantaja guvernele care au ales moduri diferite de a reforma sistemele de pensii si care distribuie diferit costurile acesteia", se arata intr-un comunicat al ministerului german de Finante. Ulterior, Comisia Europeana a aratat ca nu are inca o pozitie clara in privinta acestei propuneri, dar ca este un "subiect relevant".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.