Economic

Economia Romaniei da semne de viata: a miscat un deget!

Ziarul de Vrancea
14 aug 2010 546 vizualizări
PIB-ul a urcat cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni u dar, in primele sase luni a inregistrat o scadere de 1,5% fata de perioada similara a anului trecut

Produsul Intern Brut in serie ajustata a crescut cu 0,3% in trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar ramine pe scadere semnificativa comparativ cu perioada similara din 2009, astfel ca economia s-a contractat in primele sase luni cu 1,5%,potrivit datelor semnal publicate de INS. "Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2010 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2010 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 0,5% pe seria bruta si cu 0,6% pe seria ajustata sezonier", se arata in comunicatul semnal transmis ieri de Institutul National de Statistica (INS). In semestrul I 2010 Produsul intern brut s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2009, atit pe serie bruta cit si pe seria ajustata sezonier. Datele sint in linie cu anticipatiile analistiilor si ale expertilor FMI. seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent ca desi economia va inregistra o usoara crestrere in al doilea trimestru, economia va reveni pe scadere in urmatoarele doua trimestre, astfel ca va inchide anul cu o contractie de 1,9%. In primele trei luni, economia s-a contractat in serie ajustata cu 0,3% fata de trimestrul anterior si cu 2,6% in serie bruta fata de primul trimestru din 2009. Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepind de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptind cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. Autoritatile romane si FMI mizeaza pe o revenire a economiei in 2011, cind PIB ar putea creste cu 1,5 - 2%.


Cele mai slabe rezultate din Europa


Cresterea economica inregistrata de Romania in trimestrul al doilea, de 0,3% fata de primul trimestru, este una dintre cele mai slabe din UE si paleste in comparatie cu cifra inregistrata pentru intregul bloc comunitar, de plus 1%. Potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat, economia UE, dar si cea a zonei euro, au crescut cu 1% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale acestui an, in principal datorita performantelor cu mult peste asteptari ale Germaniei, unde PIB-ul a crescut cu 2,2%. Comunicatul Eurostat nu cuprinde date despre Romania, marcindu-le ca indisponibile, insa Institutul National de Statistica a anuntat ieri ca economia a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni. Dintre statele membre ale UE pentru care cifrele privind PIB pe trimestrul doi sint disponibile, numai cinci au inregistrat performante mai slabe decit ale Romaniei, printre care se numara si Grecia, cu o contractie economica trimestriala de 1,5%, singura scadere din Uniune.


Tari la exporturi


Pe de alta parte, Romania ocupa locul trei in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea exporturilor intra si extra comunitare din perioada ianuarie-mai, de 25%, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut. Exporturile Romaniei din primele cinci luni totalizeaza 13,8 miliarde de euro, iar importurile, care au avansat cu 18% comparativ cu intervalul similar din 2009, sint de 17,7 miliarde de euro. Statul comunitar cu cea mai mare crestere a exporturilor este Malta (35%, la 800 milioane euro), pe locul doi plasindu-se Estonia (26%, la 3,2 miliarde euro). Romaniei ii urmeaza in clasament Bulgaria, Letonia si Lituania (22%, la 5,4 miliarde euro, 2,6 miliarde euro, respectiv 5,5 miliarde euro). Germania este liderul Uniunii in ceea ce priveste valoarea exporturilor (371,1 miliarde euro, in crestere cu 15%), statul fiind urmat de Olanda (169,6 miliarde euro, plus 20%), Franta (156 miliarde euro, plus 10%) si Italia (131 miliarde euro, plus 10%). Dintre tarile UE, doar Irlanda si Luxemburg au consemnat scaderi ale exporturilor in perioada ianuarie-mai. La importuri, trei state au inregistrat scaderi, iar unul stagnare, celelalte prezentind evolutii pozitive. Cele mai mari cresteri ale importurilor se observa la Suedia (26%), Lituania (23%), Cehia, Estonia, Olanda si Polonia (20%).





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 3 ore, 42 minute, 12 secunde
Lasa ca vine si statistica pe august cand a venit primul fluturas taiat cu 25% si sa vezi cum se duce economia dupa pasul asta inainte zece pasi inapoi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.