Economic

Profitul Bancii Transilvania a crescut de trei ori în primul semestru

Ziarul de Vrancea
29 iul 2010 565 vizualizări
Banca Transilvania (TLV) a avut în primul semestru un profit net de 33,21 milioane de lei, de trei ori mai mare fata de rezultatul din perioada similara a anului precedent, iar activele au crescut cu 3% fata de finele anului 2009, la 20 miliarde de lei. în perioada ianuarie-iunie a anului trecut, institutia de credit a obtinut un profit net de 11,06 milioane lei, în scadere cu 90% fata de exercitiul financiar precedent, dupa ce a constituit provizioane de 22 milioane lei. La sfirsitului anului 2009, banca avea active de 19,47 miliarde lei.

Profitul brut operational inainte de provizionare s-a majorat in primele sase luni cu 68%, la 390 milioane lei, de la 233 milioane lei, in conditiile in care venitul operational a fost cu 27% mai mare, de 726 milioane lei, cresterea fiind generata mai ales de marjele de creditare si de operatiuni cu titluri, potrivit raportului financiar al bancii. "Ne-am concentrat pe gasirea de solutii adecvate cererii clientilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicita fonduri europene, dar si a unor produse noi. în plus, am venit pe piata cu campanii comerciale de creditare si de refinantare a creditelor de la alte banci, pentru atragerea de clienti noi, care au fost foarte bine primite. Avem, in continuare, indicatori confortabili de lichiditate si de solvabilitate, cu mult peste limitele impuse de BNR", a declarat in comunicat directorul general al bancii, Robert Rekkers.

în perioada analizata, cheltuielile operationale ale Bancii Transilvania au fost de 336 milioane lei, usor sub nivelul celor inregistrate in primele sase luni din 2009, ca urmare a unui control constant al costurilor, se precizeaza in raport. Raportul cost/venit aferent aceluiasi interval de timp se situeaza la 46%, fata de 62% cit era in primul semestru al anului precedent. în acelasi timp, costul net al riscului de credit este mai mare cu 49% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungind la 330 milioane lei, din care 111 milioane lei reprezinta provizioane nedeductibile fiscal, banca fiind prudenta in ceea ce priveste monitorizarea riscului de credit, in acord cu trendul pietei si cu contextul actual, se arata in raport.

Potrivit BT, un efect negativ asupra imprumuturilor in valuta angajate de clienti si, implicit, asupra costului net de risc l-a avut si deprecierea leului fata de euro, comparativ cu jumatatea anului 2009. Creditele neperformante reprezinta 5,97% din totalul portofoliului de credite, dupa ce la finele anului trecut a fost de 4,8%. Banca si-a constituit provizioane de 1,09 miliarde lei, cu 46% mai mari fata de nivelul consemnat la finele anului 2009, de 752 milioane lei. "în perioada urmatoare, BT se asteapta la o crestere a creditelor restante, marcata de majorarea, in continuare, a provizioanelor aferente, avind in vedere masurile guvernamentale adoptate si cresterea economica negativa prognozata", potrivit raportului.

Baza de clienti activi se cifra la 1,4 milioane persoane, de la 1,34 milioane clienti in primul semestru din anul anterior. Raportul credite/depozite este de 0,83, iar solvabilitatea, calculata fara incorporarea profitului realizat la 30 iunie, este de 12,66%, peste limita minima impusa de BNR, de 8%. Investitiile Bancii Transilvania in titluri de stat au crescut la 2,6 miliarde lei, fata de 2,4 miliarde lei la inceputul anului. Volumul total al creditelor bancii era la finele lunii iunie de 13,09 miliarde lei, din care 59,32% reprezinta imprumuturilor pentru companii, iar 40,68% sint pentru persoane fizice. Banca Transilvania are un portofoliul de credite preponderent in lei, reprezentind 61,71% din total. Activitatea de creditare a Bancii Transilvania a crescut cu 8% in primele trei luni, in timp ce volumul depozitelor a urcat cu 5%, la 15,72 miliarde lei.

Institutia de credit estimeaza ca in 2010 activele vor creste cu 16%, la 22,5 miliarde lei (5,42 miliarde euro), si va obtine un profit brut de 150 milioane lei (36 milioane euro), cu 74% mai mare fata de cistigul din 2009. Potrivit celor mai recente raportari, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 15% din actiunile Bancii Transilvania, Bank of Cyprus are aproape 10%, iar presedintele CA al BT, Horia Ciorcila, are 4,87% din titluri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.