Economic

Fantoma unei noi recesiuni bintuie o America speriata

Ziarul de Vrancea
26 iul 2010 658 vizualizări
O analiza a The Guardian pune sub semnul intrebarii revenirea economiei mondiale n rata somajului in SUA ramine ridicata, investitiile private sint reduse ca volum, iar cresterea economica nu si-a continuat cresterea din 2009

Piata imobiliara inca infirma, somajul care se incapatineaza sa ramina la niveluri ridicate, lipsa de incredere a consumatorului si productia industriala care se dezvolta greoi ameninta economia Statelor Unite si ii determina pe oficiali sa fie tot mai pesimisti in declaratii, potrivit The Guardian. "Nu e de mirare ca Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, parea un om ingrijorat cu ocazia discursului semianual sustinut recent in fata Congresului Statelor Unite, in care a abordat situatia economiei americane", scrie ziarul britanic. Cea mai importanta observatie a lui Bernanke a fost ca perspectivele economice ale Americii sint "neobisnuit de incerte" - declaratie care, in limbajul bancilor centrale, subliniaza o ingrijorare apasatoare ca Statele Unite se indreapta catre o noua runda de recesiune.

Criticii Federal Reserve, printe care se numara si economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, avertizeaza ca e timpul ca Bernanke sa faca mai mult decit sa se arate ingrijorat. Ei arata cu degetul lipsa creditelor bancare, disparitia a zece milioane de locuri de munca in numai trei ani, dar si muntele de locuinte intrate in prescriere de ipoteca. Economistii avertizeaza de asemenea ca America a mai traversat o astfel de perioada, facind referire la anul 1937, cind inceputul de relansare a activitatii economice dupa Marea Depresie a anilor \'30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.

Temerile privind o noua recesiune au fost accentuate si de schimbarea tonului Federal Reserve. în timp ce, pina la discursul din Congres, oficialii bancii centrale pareau ca lucreaza mai degraba la determinarea momentului oportun pentru inceperea retragerii masurilor de stimulare economica, Bernanke a anuntat saptamina aceasta ca Fed are un "plan B" menit sa fie introdus tocmai daca apar semne de recesiune dubla.

Dobinzile minimale, reducerea fiscalitatii, cresterea cheltuielilor publice si bailout-urile bancilor, masuri introduse de guvernul SUA pentru a pune capat recesiunii care a inceput la sfirsitul anului 2007 si s-a incheiat in prima jumatate a lui 2009, au functionat in prima instanta, economia revenindu-si in a doua parte a anului trecut si reusind chiar o crestere economica de 1,4% in ultimul trimestru. Totusi, cresterea economica s-a retras constant de la inceputul lui 2010, iar indicatorii sugereaza ca trendul se va pastra si in al doua jumatate a anului.

Pesimistii nu se lasa convinsi de relansarea prin investitii private trimbitata pe Wall Street, aratind ca, in pofida dimensiunii uriase, fara precedent, a masurilor de stimulare, revenirea economiei a fost foarte slaba dupa standardele americane. într-adevar, dupa celelalte recesiuni care au lovit SUA de-a lungul istoriei, primele faze ale relansarii au fost caracterizate in primul rind de scaderea rapida a somajului, datorata aparitiei a milioane de locuri de munca in sectorul privat. în prezent, rata oficiala a somajului din Statele Unite se mentine la 9,5%, iar datele nu sugereaza ca situatia se va imbunatati curind, indicind mai degraba prelungirea depresiei de pe piata muncii.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat ca economia americana este in recuperare dupa o criza severa, aratind ca nu se asteapta la o noua runda de recesiune, transmite Reuters. "Economia incepe sa se faca bine. Cred ca veti observa cel mai probabil o economie care se va consolida incet-incet in urmatorii 1-2 ani, veti vedea cresterea numarului de locuri de munca, a investitiilor, (...) dar mai avem mult de mers", a afirmat el, duminica, la postul de televiziune NBC.

Oficialul a mai aratat, la postul ABC, ca legislatia de reduceri de taxe pentru bogati, care expira in acest an, nu va fi reinnoita, pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite in vederea readucerii deficitului bugetar fara a afecta relansarea economica. Geithner a spus ca doar 2-3% dintre americanii bogati - care cistiga mai mult de 250.000 de dolari pe an - vor fi afectati de expirarea reducerilor de taxe introduse de administratia Bush. "Credem ca asta este abordarea responsabila, pentru ca trebuie sa ne asiguram ca putem arata lumii ca dorim, ca tara, sa incepem sa facem unele progrese in privinta reducerii deficitelor pe termen lung", a afirmat seful Trezoreriei SUA.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.