Economic

Bancile au inceput sa salte dobinzile la creditele in lei

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 512 vizualizări
Conform datelor prezentate de banca centrala, in mai, dobinda medie la imprumuturi a fost de 11,69% cu 0,5 puncte in plus

Dobinda medie pentru creditele noi in lei a crescut in mai cu peste 0,5 puncte fata de luna precedenta, la 11,69%, pe fondul majorarii ratei la imprumuturile noi acordate firmelor, cu 0,73 puncte procentuale, la 11,66%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Si dobinda medie la imprumuturile in lei existente in sold a avansat usor in luna mai, de la 14,23% in aprilie la 14,26%, sustinuta tot de cresterea ratei medii pentru creditele contractate deja de companii de la 12,23% la 12,48%. Totusi, comparativ cu luna ianuarie, dobinda medie pentru imprumuturile in lei ale firmelor, existente in sold sau nou acordate, s-a redus. Rata medie pentru creditele existente, contractate de firme in lei, s-a redus de la 15,57% in ianuarie la 12,48% in luna mai. Totodata, dobinda la imprumuturile contractate de persoanele juridice a coborit de la 13,82% la 11,66%. In ceea ce priveste imprumuturile in lei ale populatiei, dobinda medie si-a continuat trendul de scadere in fiecare luna a acestui an. Astfel, rata medie la creditele in lei ale populatiei a coborit de la 17,06% in ianuarie la 16,03% in mai pentru cele existente in sold si de la 16,63% la 11,8% pentru cele nou acordate. Dobinda anuala efectiva medie la creditele de consum in lei s-a diminuat de la 21,78% in ianuarie la 17,2% in luna mai, iar la imprumuturile pentru locuinte a scazut de la 13,63% la 11,75%. Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobinda in fiecare dintre cele patru sedinte de politica monetara anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, iar bancile au transpus aceasta relaxarea in diminuarea ratelor oferite la depozitele in lei. Dobinda medie la depozitele in lei aflate in sold a scazut de la 9,13% in ianuarie la 7,1% in mari. Totodata, rata medie la economiile nou constituite a coborit de la 9,03% la 6,52%. Referitor la dobinzile la euro, se observa ca dobinda medie la creditele in sold a scazut treptat anul acesta, dar cu un ritm redus, de la 6,69% la 6,5%. Dobinda medie la imprumuturile in euro nou contractate a urcat usor in februarie comparativ cu luna precedenta, de la 5,7%, dar a coborit ulterior pina la 5,6% in mai. Acelasi trend de scadere a fost inregistrat si in cazul dobinzilor medii la depozitele la termen in euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.