Economic

Cine nu-i in Registrul intracomunitar, nu exista!

Doina Ganea
29 iun 2010 1835 vizualizări
De la 1 august agentii economici sint obligati sa se inregistreze intr-un Registru intracomunitar daca fac achizitii din Uniunea Europeana

Printre ultimele modificari fiscale adoptate de Guvern, in special cele in scopul reducerii evaziunii fiscale, se numara si infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari. De la 1 august 2010 toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare vor fi cuprinse in acest registru. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se faca inainte de efectuarea oricareia dintre operatiunile intracomunitare. Conform actului normativ, bazele de date care contin informatii referitoare la persoanele impozabile si operatiunile intracomunitare ale acestora sint un element esential al dispozitivului de combatere a fraudei fiscale in materie de TVA. Astfel, in urmatoarele 6 luni, toate companiile mari sau mici vor fi chemate la ghiseele Directiei de Finante sa se reinregistreze. Conform OUG 54/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 421/23.06.2010, incepind cu data de 1 august 2010 se infiinteaza si se organizeaza, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Registrul operatorilor intracomunitari. Persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, care efectueaza operatiuni intracomunitare, vor solicita inscrierea in acest Registru pina la data de 31 iulie 2010. Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca sint inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul Fiscal. "începind cu 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata cu statele membre ale UE, vor fi utilizate informatiile din Registrul operatorilor intracomunitari", a precizat Gena Hutanu, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. Conform legii, constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, fara a fi inscrise in acest registru, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.