Economic

Negritoiu: Romania nu isi va rezolva problemele fara ancore externe

Ziarul de Vrancea
28 iun 2010 551 vizualizări
Romania nu iși poate rezolva problemele fara existenta unor ancore externe, cum este FMI, intrucit are o capacitate de guvernare modesta și greșește cind isi folosește resursele prin aparatul propriu, a declarat Mișu Negrițoiu, directorul general al ING Bank Romania

El nu crede ca se va rupe acordul cu FMI și ca avem in continuare nevoie de acesta, in contextul in care, de-a lungul timpului, derapajele au inceput atunci cind Romania nu a avut acord cu instituția financiara internaționala. "Trebuie sa recunoaștem - eu vorbesc din afara sistemului de guvernare, dar am fost și in sistemul de guvernare -, Romania are o capacitate de guvernare modesta, daca nu chiar slaba. in consecința, capacitatea de guvernare trebuie ramforsata periodic de niște ancore externe, de cineva care este mai puțin emotiv și care se gindește la lucrurile care trebuie facute. Vedeți Uniunea Europeana, vedeți FMI", a spus șeful ING Bank Romania, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV. El a aratat ca romanii trebuie sa accepte aceasta situație, la fel cum sint de acord cu ei insiși, cu clasa politica, modul de guvernare și democrația locala. "Romania nu iși va rezolva problemele in afara acestor ancore. Pina și introducerea euro este o ancora, pentru ca atunci cind noi am avut posibilitatea sa folosim resursele proprii, locale, prin aparatul propriu, am dat greș. Am dat greș cind nu am folosit resursele de politica monetara pe care la aveam in comparație cu sistemele rigide de euro sau consiliul monetar, am dat greș cind am crescut cheltuielile bugetare și cind nu trebuia sa o facem", a spus Negrițoiu. Și economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, invitat la aceeasi emisiune, a fost de acord cu faptul ca intotdeauna Romania a avut nevoie de o ancora externa, așa cum sint instituțiile externe. "Cit timp ancora externa a fost aderarea la UE, clasa politica s-a comportat responsabil fie ca a vrut, fie ca nu a vrut sa faca acest lucru. in plus, era și acordul cu FMI", a spus Lazea. El a aratat ca aderarea la zona euro ar fi trebuit sa fie din prima zi dupa ce am intrat in Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2007, proiectul național prioritar caruia toate celelalte sa i se supuna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.