Economic

Bancherii anticipeaza al doilea val de restructurari de credite

Ziarul de Vrancea
18 iun 2010 636 vizualizări
Bancherii se asteapta la un al doilea val de restructurari de credite din cauza masurilor de austeritate anuntate in sectorul public si sustin ca sistemul bancar este pregatit sa-i faca fata.

"Incepind cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au inceput sa aiba probleme la rambursare din doua motive. Primul este criza, iar o parte din populatie chiar nu a mai putut sa plateasca. Acum ma refer si la ce se va intimpla miine, daca populatia considerata angajata bugetar, care va avea veniturile reduse si care are credite la noi, va mai putea sa plateasca? Nu. Trebuie sa restructuram 30% din portofoliul de credite? Cam atit reprezinta imprumuturile acordate bugetarilor. Asta inseamna costuri, iar veniturile ramin la fel", a declarat, ieri, directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia. El a precizat ca un al doilea motiv pentru care creditele s-au confruntat cu probleme la rambursare a fost gradul de supraindatorare. Parvu anticipeaza ca segmentul de retail banking va stagna sau va scadea foarte usor, din cauza gradului de indatorare ridicat, veniturilor micsorate, reducerii increderii in contractarea creditelor de consum si incetitudinilor privind preturile din sectorul imobiliar. "Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurari din cauza masurilor de austeritate. Sistemul bancar este pregatit ca sa faca cu brio. S-a vorbit ca 25-30% din clientii sectorului bancar vor fi afectati de reducerea veniturilor", a spus, la rindul sau, presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu. Pe de alta parte, Mihai Meiu, director la Protectia Consumatorului sustine ca oamenii sint speriati de banci si nu isi dau seama ca pot sa discute cu institutiile de credit. "O sugestie ar fi sa nu asteptati sa vina clientii la dumneavoastra (bancherii - n.r.). Mergeti dumneavoastra la ei. Oamenii sint speriati. Oamenii au aceasta neincredere si nu isi dau seama ca pot sa vina la banca. Pentru ei banca este o spaima, daca se duc acolo le iau gitul. Prefera sa ocoleasca trei strazi decit sa treaca pe la o banca. Nu asteptati sa vina, clientii sint speriati", a spus Meiu, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia. El a precizat, legat de afirmatia bancherilor potrivit careia reglementarile vor aduce costuri, ca pentru clienti acestea au fost crescute si pina in prezent, iar acestia nu intelegeau de ce cheltuielile cresc in conditiile in care EURIBOR scadea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.