Economic

ING critica politica de curs a bancii centrale

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 627 vizualizări
Banca Nationala a Romaniei (BNR) face in prezent hedging pentru companii, anuntind ca este interesata de stabilitatea cursului, insa afecteaza astfel interesul firmelor pentru a se proteja singure prin aceste operatiuni, considera Florin Ilie, directorul Diviziei Piete de Capital a ING Bank.

"In urma cu doi ani, nimeni din Romania nu dorea sa cheltuiasca un ban pentru hedging, dupa care, in contextul crizei si devalorizarii leului, au inceput sa inteleaga ca pot sa se protejeze utilizind acest mecanism. In ultima vreme, insa, din moment ce BNR a anuntat ca vizeaza un curs de schimb stabil, companiile nu mai sint interesate sa faca hedging. Face BNR hedging in locul lor", a declarat Ilie, in cadrul unui seminar privind piata bursiera. Companiile incheie acorduri de hedging cu scopul de a-si proteja veniturile impotriva fluctuatiilor de pret. Astfel, compania care cumpara un produs al carui pret este asteptat sa creasca ofera prin contractul de hedging preturi mai mari, iar profitul pe care il obtine din acest tip de acorduri provine din diferenta dintre pretul viitor al produsului si cel stipulat in contract. Daca o companie se asteapta ca preturile sa scada, va incheia contracte de hedging pe preturi mai mici decit cele estimate. Cursul de schimb leu/euro a atins ieri cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, urcind la 4,2322 lei/euro. Leul este depreciat cu numai 0,13% comparativ cu nivelul de la inceputul anului, de 4,2265 lei/euro. Paritatea leu/euro a inregistrat variatii reduse in ultimele luni ale acestui an in timp ce cursul leu/dolar a atins niveluri maxime istorice. Volatilitatea redusa a ratei de schimb leu/euro a fost pusa de dealeri pe seama interventiilor indirecte ale Bancii Nationale a Romaniei, care vrea sa previna depasirea nivelului de 4,3 lei/euro. Pe de alta parte, Florin Ilie considera ca investitorii care tranzactioneaza instrumente financiare derivate ar putea fi impartiti in doua categorii, in functie de abilitatea fiecaruia de a obtine profit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 21 ore, 57 minute, 28 secunde
Cum sa faca ma BNR-ul hedging ? Pai voi stiti ce-i ala hedging ca sa ziceti asa ceva ? Si cum sa afecteze interesul firmelor BNR-ul ? Pai interesul firmelor nu e curs stabil ? Pai si BNR-ul nu asta le citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.