Economic

X-Trade Brokers arata ca scumpirea carburantilor este nejustificata

Ziarul de Vrancea
26 mai 2010 481 vizualizări
In luna mai, petrolul s-a ieftinit cu aproape 18%, iar dolarul s-a apreciat fata de leu cu numai 7,64% Scumpirea carburantilor in luna mai nu este justificata, chiar daca dolarul s-a apreciat semnificativ inclusiv fata de moneda nationala, apreciaza reprezentantii casei de brokeraj X-Trade Brokers.

"Pretul petrolului a sc¨£zut semnificativ in luna mai si a inceput s¨£pt¨£mina cu o miscare in acelasi sens descendent. Desi dolarul american, moneda in care se exprim¨£ pretul de referint¨£ al petrolului, s-a apreciat considerabil in raport cu leul, cresterea acestuia nu justific¨£ nici pe departe scumpirea carburantilor in Romania", a declarat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta, intr-un comunicat transmis, ieri, presei. In cursul lunii mai petrolul s-a ieftinit cu 17,94%, de la maximul din acest an, respectiv 89,51 dolari/baril, pina la un minim de 70,20 dolari/baril. De la inceputul anului, dolarul american s-a apreciat in raport cu majoritatea monedelor lumii, iar in luna mai crescut fat¨£ de leu cu 7,64%, de la 3,0861 lei/dolar 3,3219 lei/dolar. "Diferenta mare dintre procentul de ieftinire a petrolului si, respectiv, cel de apreciere a monedei americane in raport cu leul in luna mai, arat¨£ c¨£, cel putin deocamdat¨£, o scumpire a carburantilor motivat¨£ de int¨£rirea dolarului nu se justific¨£. Chiar dac¨£ vorbim despre ultimele dou¨£ luni, si nu doar de luna mai, lucrurile nu se schimb¨£ semnificativ", a afirmat Safta. Potrivit acestuia, in perioada 1 aprilie - 21 mai, pretul petrolului a sc¨£zut cu 12,69%, in timp ce dolarul american s-a apreciat cu 10%. Analistii X-Trade Brokers arat¨£ c¨£ este dificil de estimat evolutia pretului petrolului si a leului in raport cu dolarul, intrucit oricind pot s¨£ apar¨£ "r¨£sturn¨£ri de situatii" sau confirm¨£ri ale unor previziuni sumbre privind diferite economii europene cu deficit bugetar ridicat. "Misc¨£rile de pret din viitorul apropiat sint absolut imprevizibile. Este probabil ca acesta s¨£ scad¨£ in continuare, ins¨£, in acelasi timp, date fiind implicatiile largi, la nivel mondial, ale sc¨£derii accentuate a pretului petrolului, este foarte posibil ca, prin diferite speculatii pe burse, factorii cu interese majore pe aceast¨£ piat¨£ s¨£ incerce oprirea acestei evolutii sau chiar repozitionarea pe un trend ascendent, independent de diferitele rezultate sau schimb¨£ri economice din Europa sau de pe alt continent", a mai spus Safta. Primii cei mai mari trei distribuitori de carburanti din Romania practica preturi la carburanti cuprinse intre 4,14 lei pe litru si 5,17 lei pe litru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.