Economic

Evaluarea garantiilor bancare se va face dupa reguli noi

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 813 vizualizări
Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) discuta intens cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru elaborarea unei metodologii comune de evaluare a garantiilor, in baza careia bancile sa acorde credite.

"Pina la finele anului trecut am avut doua intilniri cu Asociatia Romana a Bancilor si evaluatorii din banci. Mai nou, am avut citeva intilniri cu BNR in cadrul carora se incearca gasirea unei metodologii comune pentru evaluarea garantiilor. Este destul de avansata aceasta discutie, iar rolul metodologiei este de a sprijini evaluarile, astfel incit BNR si bancile centrale sa se simta confortabil cu acestea", a declarat presedintele ANEVAR, Filip Stoica. El a precizat ca in prezent se analizeaza metodologiile de evaluare ale bancilor comerciale pentru a gasi cele mai bune metode de evaluare si de a le uniformiza. Stoica a mai aratat ca in prezent bancile prefera garantiile emise de fondurile de garantare pentru ca cele reale sint legate de evolutia pietei. Adrian Vascu, fost presedinte al ANEVAR si director al departamentului de evaluari din cadrul KMPG Romania & Moldova, a mentionat ca metodologia nu va afecta direct consumatorul, pentru ca se discuta despre elaborarea unui ghid comun legat de evaluare proprietatilor, in conformitate cu standardele internationale. "Toate bancile au metodologii de evaluare in conformitate cu standardele internationale, dar au anumite particularitati. Nu cred ca ghidul va avea efect asupra consumatorilor, dar cerintele vor deveni mult mai clare pentru evaluator", a spus Vascu. El a precizat ca BNR a observat ca nu exista experienta pentru evaluarea unor portofolii mari de garantii. Stoica a aratat ca una dintre posibilitatile discutate a fost ca evaluarea portofoliului sa devina obligatorie daca indicele imobiliar va oscila peste un anumit interval.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.