Economic

Din ce in ce mai multa vie lasata de izbeliste

Doina Ganea
12 mai 2010 995 vizualizări
Podgorenii vrinceni au lasat pirloaga de trei ori mai multe vii anul acesta si anul trecut decit in 2008 u pentru un hectar de vie se cheltuieste cel putin 65 de milioane de lei vechi pe an, in conditiile in care pretul la struguri a scazut anul trecut la 0,53 lei pe kilogram

Prin programele de reconversie a plantatiilor in perioada 2007-2009 au fost replantate in Vrancea 606 ha cu soiuri de vin, fermierii beneficiind de fonduri europene in valoare de 7,5 milioane de euro. Potrivit oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, pentru anul 2010 sint depuse 35 de planuri individuale in baza carora vor fi plantate cu vita-de-vie 332 ha. Potrivit specialistilor, sectorul viticol poate fi caracterizat prin cresterea suprafetelor de vii nelucrate de la 850 ha in anul 2008 la 2.600 ha in prezent. De mentionat este faptul ca in unele localitati procentul este ingrijorator de mare. La Paunesti, de exemplu, suprafata viilor abandonate este de aproape 25%, la Bolotesti este de 19,5%, Jaristea se poate "lauda" ca 17% dintre vii au ramas pirloaga in timp ce la Odobesti procentul abandonului vitei-de-vie a ajuns la 16%. La acest neajuns in cultura vitivinicola se adauga pierderile provocate plantatiilor viticole de temperaturile scazute inregistrate in perioada 24-29 ianuarie, care pot ajunge pina la 75-80% in cazul unor soiuri, conform estimarilor facute de specialisti. Eterna problema a producatorilor de vin este lipsa resurselor financiare necesare intretinerii plantatiilor, din cauza pretului mic oferit de procesatorii de struguri. Astfel daca in campania 2008 pretul mediu de vinificatie pe judet era de 0,62 de lei/kg, in 2009 pretul a fost si mai mic, de 0,53 lei/kg. "In aceste conditii , chiar si cu o productie de 10-12 t/ha viticultorii nu-si pot acoperi cheltuielile cu intretinerea plantatiilor, care se ridica la aproximativ 6.500 de lei/ha/an", precizeaza directorul DADR Vrancea, Costica Neata. In contextul in care micii producatori isi prelucreaza strugurii in gospodariile proprii, ei nu reusesc sa-si vinda surplusul de vin, datorita restrictiilor impuse de legislatie, dar si pentru faptul ca piata este invadata de alte produse, cum ar fi bauturile fermentate nedistilate sau vinurile ieftine, provenite din alte tari. "Este nevoie de adoptarea cit mai curind posibil a unui act normativ privind asigurarea trasabilitatii vinurilor vrac provenite din import si comertul intracomunitar. In felul acesta operatorii economici care achizitioneaza, depoziteaza, imbuteliaza sau comercializeaza vinuri vrac provenite din import sau comertul intracomunitar, vor fi obligate sa notifice DADR asupra fiecarui transport de vin si sa tina registrele speciale de evidenta a acestor vinuri", sustine in continuare Costica Neata, directorul DADR Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.