Economic

Ford vrea reanalizarea contractului de privatizare a Automobile Craiova

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 537 vizualizări
Compania Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova, astfel ca AVAS a initiat un proiect de hotarire de guvern pentru constituirea unei comisii interministeriale care sa negocieze cu constructorul auto

Ford Motor a achizitionat in septembrie 2007 un pachet reprezentind 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro. Comisia va fi condusa de presedintele AVAS, Aurelian Popa, institutia asigurind, de asemenea, si secretariatul comisiei. Din comisie mai fac parte cite un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii si al Secretariatului General al Guvernului. La prima reuniune a comisiei de negociere, Ford va prezenta propuneri concrete de modificare a contractului, iar rezultatul negocierilor vor fi aprobate printr-un memorandum de catre Guvern, iar apoi transmise pentru avizarea Comisiei Europene. Dupa avizul CE modificarile contractului vor fi aprobate de Guvern printr-o lege sau ordonanta. Potrivit contractului incheiat in septembrie 2007, Ford Romania trebuie sa isi mareasca productia de peste 625 de ori intr-un interval de un an si jumatate, astfel incit sa ajunga la un volum de peste 250.000 de unitati, in caz contrar compania americana urmind sa plateasca statului daune de pina la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova. Pe de alta parte, Societatea Academica din Romania sustine ca a cistigat, la Curtea de Apel Bucuresti, doua procese, intr-unul dintre ele decizia definitiva a judecatorilor obligind AVAS sa dea publicitatii contractul de privatizare a societatii Automobile Craiova, preluata de Ford. "Sintem bucurosi sa anuntam ca, in urma actiunilor in justitie pentru transparentizarea unor contracte publice importante si sensibile, secretizate fara temei, actiuni initiate cu citeva luni in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile formulate de Eximbank si AVAS. Procesele fusesera cistigate de noi si in prima instanta, dar institutiile nu au dorit sa dea curs deciziei Tribunalului. Cele doua contracte pe care le dorim desecretizate sint: Eximbank - contract de achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care cu deosebit profesionalism institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar si AVAS - contract de privatizare cu Ford", se arata intr-un comunicat al Societatii Academice din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.