Economic

Metoda carusel , folosita de firme pentru evaziunea fiscala

Doina Ganea
6 mai 2010 3721 vizualizări
Comisarii Garzii Financiare cred ca in acest mo¬ment cea mai mare evaziune fiscala este in segmentul TVA-ului u anul trecut au fost depistate sapte firme care au incercat sustragerea de la plata darilor catre fisc

Odata cu aderarea Romaniei la UE, tranzactiile de¬rulate cu tarile din UE se fac in regim de taxare inversa la plata TVA, adica marfa vine sau pleaca fara TVA, urmind sa fie platita in tara unde se con¬suma produsul. Or, multi operatori eco¬nomici, in special pe segmentul bunu¬rilor de larg consum sau al pro¬duselor agricole, legume, fructe, cerea¬le, materiale de con¬structii, produse cu viteza de rotatie rapida, exploateaza ilicit aceasta facili¬tate europeana si se sustrag de la plata TVA prin mai multe modalitati. Ori nu-si evidentiaza achi¬zitia intracomunitara ori o evidentiaza, dar ulterior isi cesio¬neaza societatea comer¬ciala abuzind din nou de facili¬tatea acor¬data mediului de afaceri de a-si ins¬traina in mod rapid si legal actiu¬nile si par¬tile sociale. Unii dintre agen¬tii eco¬nomici par¬ticipanti ac¬tiv la aces¬te schimburi Ro¬mania-UE ex¬ploa¬teaza ilicit aceste facilitati si se sus¬trag de la plata TVA. Mai exista sus¬tragere de la plata TVA aferenta cresterii de pret de la bunurile importate, pentru ca se inter¬pun societati comerciale de tip fan¬toma care isi insusesc mare par¬te a pro¬fiturilor si, pe cale de conse¬cin¬ta, a TVA. Potrivit unui raport al Garzii Finanaciare Vrancea, cele mai cunoscute tipuri de fraude in operatiunile intracomunitare sint fraudele tip "carusel". O frauda intracomunitara de tip carusel se produce daca o persoana care trebuie sa plateasca TVA cumpara in interiorul Comunitatii bunuri sau servicii pentru care nu s-a platit TVA, le livreaza in interiorul tarii cu o TVA impusa, apoi dispare fara sa plateasca taxe si impozite bugetului statului.


Tertipuri de eludare a legii


Sectia Vrancea a Garzii Financiare a efectuat aproape 100 de actiuni de control in domeniul operatiunilor intracomunitare in anul 2009 si primul trimestru din 2010. In anul 2009 comisarii au efectuat 79 de controale, iar in primul trimestru al acestui an controalele s-au ridicat la 20. Daca anul trecut s-au aplicat 10 amenzi contraventionale in valoare de 85.200 de lei, anul acesta numai pe primele 3 luni au fost aplicate 5 amenzi a caror valoare a fost 6.500 de lei. Valoarea prejudiciilor constatate s-a ridicat anul trecut la 1.114.100 de lei, in timp ce in primul trimestru al anului 2010 valoarea a fost de 399.000 de lei. Anul trecut valoarea confiscarilor realizate s-a ridicat la 36.670 de lei. Comisarii de la Garda Financiara au facut anul trecut 6 sesizari penale, iar anul acesta 3. Printre principale modalitati de sustragere de la plata obligatiilor fiscale din operatiuni intracomunitare identificate la controalele sectiei Vrancea a Garzii Financiare se numara neinregistrarea achizitiilor intracomunitare in contabilitate, societatile bazindu-se pe faptul ca sint sanse de a nu fi depistate toate aceste operatiuni avind in vedere mecanismele greoaie de control si probare a realitatii operatiunilor si mai ales durata intinsa pina la finalizarea cercetarilor, dupa un schimb complex de informatii cu autoritatile fiscale ale statului din care s-a facut livrarea. "Este vorba de 6 societati, cu un prejudiciu total de 516.931 lei. Pentru toate au fost inaintate sesizari penale", se arata in raportul Garzii Financiare semnat de directorul Mugurel Malureanu. Inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni nereale privind modul de valorificare a marfurilor provenite din achizitii intracomunitare, in speta ca livrate intracomunitar (in regim de scutire de TVA), desi acestea au fost vindute pe piata interna fara documente legale, prejudiciind bugetul statului cu TVA si impozit pe profit, este o alta "smecherie" folosita de firme. Potrivit Garzii Financiare la acest "tertip" se inscrie o societate care a realizat astfel un prejudiciu evaluat la 993.896 lei din achizitia si comercializarea a aproximativ 2.000 tone produse petroliere "" pentru care s-a inaintat sesizare penala. Cea mai folosita metoda este insa cesiunea partilor sociale dupa efectuarea achizitiilor intracomunitare si valorificarea marfii, pina la termenul de declarare si de plata a obligatiilor fiscale aferente, de multe ori cu schimbarea sediului societatii in alte judete. "Infiintarea de societati in scopul de a efectua achizitii intracomunitare pe perioade scurte de timp si cesionarea apoi a partilor sociale catre cetateni straini sau persoane romane cu probitate morala indoielnica, de regula pina la termenul de declarare si plata a obligatiilor rezultate este o alta metoda de evaziune fiscala", mai sustine Mugurel Malureanu, seful Garzii Financiare.


Comisarii folosesc metode noi de depistare a evaziunii


Aparitia acestor metode de sustragere a determinat adaptarea activitatii Garzii Financiare prin constituirea de baze de date, urmarirea firmelor date in consemn sau informarea online despre tranzactii identificate la punctele de trecere a frontierei de echipele permanente de monitorizare ale Garzii Financiare. Solicitarea de verificare prin incrucisare a relatiilor comerciale intracomunitare pe baza datelor comunicate de autoritatile fiscale competente ale tarilor din care s-a facut livrarea, prin aplicatia SCAC 2004, s-a realizat anul trecut in cazul a 7 societati vrincene. Pentru 3 dintre acestea pe baza situatiei transmise s-a stabilit in sarcina lor ca au efectuat achizitiile cu o frauda fiscala de 1.410.495 lei. Din acest motiv, comisarii Garzii Financiare au trecut la monitorizarea activitatii si a modului de declarare a obligatiilor fiscale la firmele care efectueaza achizitii intracomunitare cu marfuri cu risc ridicat de frauda (legume, fructe, carne si produse din carne, produse petroliere), cele care au sediu recent modificat, cele cu cesiune recenta de parti sociale, fara active, fara salariati, cu administratori cetateni straini, de regula extracomunitari, sau care au mai administrat si alte societati abandonate sau cesionate cu datorii la bugetul statului. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.