Economic

BNR apasa cu frica pe pedala reducerii dobinzilor

Ziarul de Vrancea
5 mai 2010 527 vizualizări
Banca centrala a redus ieri dobinda de politica monetara cu doar 0,25 puncte, pina la 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, reducerea dobinzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la minimul istoric de 6,25% pe an, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Reducerea dobinzii de politica monetara la 6,25% pe an este aplicabila incepind de miercuri, 5 mai. Totodata, banca centrala a reiterat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. CA al BNR a analizat si aprobat miercuri si raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat joi, 6 mai, intr-o conferinta de presa. Banca centrala a redus de la inceputul acestui an dobinda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la 6,25%, in cadrul a patru sedinte de politica monetara. In primele doua sedinte de politica monetara din acest an, din lunile ianuarie si februarie, banca centrala a scazut dobinda cu cite 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. Dobinda de politica monetara s-a mai situat la 7% pe an in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungind atunci la nivelul minim istoric. In luna martie, CA al BNR a hotarit diminuarea dobinzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte, la un nou nivel minim istoric de 6,5% pe an.


Tensiunile din Grecia pot explica orice


Perspectivele redresarii economice s-ar putea complica din cauza accentuarii riscurilor privind realizarea obiectivelor politicilor fiscale si a veniturilor publice, precum si a incertitudinilor legate de economia externa in conditiile tensiunilor induse de Grecia, potrivit BNR. "Prognoza actualizata releva perspectiva continuarii dezinflatiei, dar si o relativa accentuare a riscurilor de provenienta interna asociate realizarii obiectivelor politicilor fiscala si a veniturilor in sectorul public, precum si a incertitudinilor privind evolutia mediului economic extern in conditiile recentelor tensiuni induse de criza finantelor publice din Grecia. Acesti factori ar putea complica perspectivele redresarii economiei romanesti", se arata in comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administratie BNR dupa sedinta de politica monetara. Banca centrala noteaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie si a dinamicii anuale ascendente a exporturilor, precum si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. In acelasi timp, se constata persistenta atit a deficitului de cerere agregata, cit si a scaderii in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.