Economic

Productia industriala a crescut in ianuarie cu 7,1% fata de ianuarie 2009

Ziarul de Vrancea
13 mar 2010 539 vizualizări
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in sectoarele termic si energetic

Productia industriala, serie ajustata in functie de zilele lucratoare si sezonalitate, a crescut in ianuarie cu 7,1% fata de aceeasi luna din 2009, ca urmare a majorarilor din industria prelucratoare si din sectorul energiei electrice, termice si gaze, si a urcat cu 0,1% fata de decembrie. Astfel, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, serie ajustata, au crescut cu 15%, iar industria prelucratoare cu 8,1%. Industria extractiva a scazut cu 14%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat majorari in industria bunurilor de capital (^23,4%), industria energetica (^9,6%) si in industria bunurilor intermediare (^7,1%). Scaderi au consemnat industria bunurilor de uz curent (-12,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-11,5%).

In serie bruta, productia industriala a crescut in ianuarie, fata de aceeasi luna din 2009, cu 6,9%, ca urmare a cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (^13,1%) si industriei prelucratoare (^7,6%). Industria extractiva a coborat cu 14%.

Pe sectoare, industria bunurilor de capital a avansat cu 23,2%, industria bunurilor intermediare cu 10,4% si industria energetica cu 8,9%. La polul opus, industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 15%, respectiv cu 11,9%.

Comparativ cu decembrie 2009, in ianuarie 2010, cresterea productiei industriale, ca serie ajustata, s-a datorat evolutiei inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2%). Industria extractiva si industria prelucratoare au scazut cu 0,2%, respectiv cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-12,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,7%) si industria bunurilor intermediare (-1,0%), iar cresteri in industria bunurilor de capital (^3,4%) si in industria energetica (^0,4%).

In serie bruta, productia industriala a coborat fata de luna precedenta cu 4,6%, determinata de scaderea industriei extractive (-7,5%) si a industriei prelucratoare (-5,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 2,5%. In functie de sectoare, au consemnat reduceri industria bunurilor de uz curent (-24,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,6%) si industria bunurilor intermediare (-3,6%), iar majorari industria bunurilor de capital (6,2%) si industria energetica (1,1%).



Romania a avut in ianuarie a patra crestere anuala din UE a productiei industriale


Romania a avut in ianuarie a patra crestere anuala din UE a productiei industriale, de peste patru ori mai puternica decat media celor 27 de state membre, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat. Productia industriala a Romaniei a crescut cu 6,8% in ianuarie 2010 fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce media UE se plaseaza la 1,5%. in zona euro, indicatorul s-a majorat cu 1,4%. Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate in Malta (14,3%), Polonia (11%), Cehia (8%) si Romania, iar la polul opus se situeaza Danemarca (-9,8%), Lituania (-5,5%), Grecia (-4,4%) si Spania (-2,5%).

Productia industriala a crescut in termeni anuali in 12 state membre UE si a scazut in alte sapte, datele fiind indisponibile sau confidentiale pentru restul de sase tari. In termeni lunari, in ianuarie 2010 fata de decembrie 2009, indicatorul a inregistrat in zona euro o crestere record de 1,7%, potrivit Reuters. Cele mai puternice avansuri lunare au fost consemnate in Irlanda (15,3%), Bulgaria (4,9%), Estonia (4,5%) si Danemarca, iar cele mai abrupte scaderi in Portugalia si Finlanda (-2,2% fiecare), Letonia (-1,6%) si Spania (-1,1%). Romania a avut cel mai redus ritm de crestere, de 0,1%, plasandu-se pe locul al 13-lea in UE. Dintre statele membre care au raportat evolutia indicatorului, productia industriala a crescut in 13 si a scazut in sase.




Mercedes Clasa E Cabriolet va fi disponibil in Romania din 27 martie


Noul modelul decapotabil Mercedes-Benz Clasa E Cabriolet va fi disponibil in Romania incepand cu data de 27 martie, la preturi cuprinse intre 46.410 euro si 72.471 euro, cu TVA inclus, a anuntat importatorul marcii pe piala locala Mercedes Romania. Noul model este echipat cu sapte variante de motorizari, trei diesel si patru pe benzina. Mercedes E Cabriolet are o lungime de 4,7 metri si latime de 1,78 metri. Plafonul noului model poate fi deschis sau inchis integral in 20 de secunde, chiar si la viteza de 40 kilometri la ora. Capacitatea portbagajului este de 300 de litri in cazul in care autovehiculul este decapotat si de 390 de litri cand autovehiculul este acoperit. Toate variantele modelului au norma de poluare Euro 5. Vanzarile Mercedes in Romania au scazut anul trecut cu 56%, la 1.230 de unitati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.