Economic

Unda verde pentru Drumul podgoriilor si Vrancea turistica

Mihaela Beșleagă
30 ian 2010 748 vizualizări
Cele doua proiecte isi propun valorificarea potentialului vitivinicol si etnocultural al Vrancei, prin crearea si marcarea unor trasee turistice care sa cuprinda podgoriile si localitatile din Vrancea arhaica

Consilierii judeteni au aprobat ieri depunerea a doua proiecte cu finantare europeana nerambursabila pentru promovarea turismului in judetul Vrancea. Consiliul Judetean intentioneaza sa introduca spre finantare proiectele "Drumul podgoriilor vrincene" si "Vrancea turistica", din fondurile alocate prin Programul Operational Regional, axa prioritara 5 "Dezvoltare durabila si promovarea turismului". Scopul proiectului "Drumul podgoriilor vrincene" este dezvoltarea turismului in judet, prin valorificarea potentialului deja existent. Cunoscuta drept "tara viei si vinului", Vrancea este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata cu vita de vie, avind un patrimoniu viticol de 27.639 ha, reprezentind 11% din totalul terenului agricol al judetului si circa 10% din suprafata viticola a Romaniei. Pentru valorificarea acestui potential vitivinicol, proiectul isi propune: crearea si marcarea unui traseu turistic care sa cuprinda podgoriile Panciu, Cotesti, Odobesti si sa includa combinate de vinificatie, crame, obiective turistice, promovarea traseului "Drumul Podgoriilor" printr-o serie de activitati, precum organizarea unor evenimente in fiecare podgorie, concomitent cu Festivalul Viei si Vinului, diseminare de materiale promotionale, crearea unui site de promovare. Valoarea totala a proiectului este de 580.836 lei (138.294 euro), iar alocarea financiara a CJ este de 14.042 lei (3.343 euro), reprezentind contributia proprie la cheltuielile eligibile din proiect si de 20.000 lei (4.761 euro), contributia proprie la cheltuielile neeligibile.


"Se va intimpla in timpul vietii noastre?


Consilierul judetean Fevronia Stoica a intrebat care sint termenele in care se va derula proiectul. "Se va intimpla in timpul vietii noastre?", a intrebat liberala. Iulian Matache, directorul Directiei Tehnice, a raspuns ca in decursul unui an se va aplica proiectul, daca va fi declarat eligibil si va primi finantare. Decanul de virsta al CJ, vicepresedintele Mircea Diaconu, a tinut sa precizeze: "acest proiect se va realiza in timpul legislaturii noastre". Alesii judeteni au aprobat ieri si depunerea proiectului "Vrancea turistica". Scopul acestuia este dezvoltarea turismului regional si local, prin promovarea obiectivelor turistice naturale, etnoculturale, cultural ""istorice. Prin implementarea acestui proiect se doreste dezvoltarea turismului etnocultural prin includerea localitatilor ce fac parte din arealul cunoscut ca "Vrancea arhaica" (Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Birsesti, Negrilesti, Paulesti, Tulnici, Vrincioaia, Naruja, Paltin, Nereju, Nistoresti, Spulber) intr-un traseu turistic marcat si promovat corespunzator. Valoarea totala a proiectului este de 567.694 lei (135.165 euro), CJ urmind sa aloce 13.711 lei (3.264 euro) contributia proprie la cheltuielile eligibile si 20.000 lei (4.761 euro), valoarea cheltuielilor neeligibile. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.