Economic

Fermierii risca sa ramina fara platile pentru suprafata

Ciprian Fânaru
23 dec 2009 978 vizualizări
Pentru a incasa banii, acestia trebuie sa vina la centrele locale ale APIA pentru a-si clarifica dosarele Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) le cere fermierilor notificati pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plata sa se prezinte în cel mai scurt timp la centrele de care apartin, în caz contrar nefiind posibila autorizarea si efectuarea platilor pe suprafata. Totodata, APIA solicita sprijinul autoritatilor locale în vederea mobilizarii

fermierilor pentru ca acestia sa se prezinte cit mai urgent la centrele APIA pentru corectarea erorilor identificate. APIA reaminteste ca, potrivit legislatiei europene si nationale, acordarea sprijinului pe suprafata este conditionata de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene. în ceea ce priveste controlul prin teledetectie, principalele erori constatate au fost identificarea gresita a parcelelor si/sau absenta culturii mentionate in cererea de plata. La controlul prin teledetectie este important ca parcela sa fie amplasata in blocul si exact in locul in care este in realitate in teren si sa fie cultivata cu acea cultura declarata de fermier. Asadar, daca in urma controalelor de acest tip s-au ivit neconformitati, fermierii sint notificati sa prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinta si sa poata demonstra ca folosesc terenul pentru care au depus cererea. Dupa caz, acestea pot fi titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune sau contractul de inchiriere. De asemenea, fermierul mai poate aduce acte care certifica tipul de cultura de pe suprafata declarata, cum ar fi polita de asigurare a culturii, procese verbale de infiintare a culturii, de la firmele de asigurari, in care se specifica blocul fizic, adeverinta de la primarie ca a declarat in Registrul agricol cultura respectiva, procesele verbale de receptie a culturilor, orice alte documente care pot atesta cultura declarata, spre exemplu fotografii. în cazul in care mai multi fermieri au cerut sprijin financiar pentru aceeasi suprafata si in aceleasi bloc fizic, acestia sint exclusi de la plata pina la solutionarea litigiului. "APIA asigura toti fermierii care au depus cereri de sprijin si care indeplinesc conditiile impuse de legislatia europeana si nationala ca vor primi in perioada urmatoare sumele la care sint indreptatiti, insa plata se face cu atit mai repede cu cit dosarele sint clarificate", se arata intr-un comunicat al agentiei. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.