Economic

Facilitati pentru restantierii la bugetul de stat

Doina Ganea
10 dec 2009 883 vizualizări
Contribuabilii cu restante mai vechi de 30 septembrie 2008 beneficiaza de aminarea la plata a acestora

Potrivit ultimelor prevederi legislative, conditia ca un contribuabil sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008 pentru a beneficia de aminarea la plata a obligatiilor restante a fost eliminata. De asemenea, a fost diminuat cuantumul garantiei pe care un contribuabil trebuia sa o constituie in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de aminare la plata. Astfel, daca aminarea se acorda pe o perioada de pina la 3 luni inclusiv, garantia va fi de 20% din suma aminata si dobinzile datorate pe perioada aminarii. Daca aminarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni, garantia va fi de 40% din suma aminata. în cazul in care contribuabilii nu isi achita in termen de cel mult 30 de zile de la scadenta obligatiile fiscale cu termene de plata care curg dupa data emiterii deciziei de aminare la plata, acestia pierd valabilitatea facilitatii fiscale. Dobinzile datorate pe perioada aminarii la plata au fost reduse de la 0,1% la 0,05% pe zi a perioadei de aminare la plata, incepind cu data emiterii deciziei si pina la data la care se indeplineste termenul de aminare sau dupa caz data la care inceteaza valabilitatea inlesnirii. Contribuabilii care au pierdut aminarile la plata vor datora majorari de intirziere pe intreaga perioada de aminare (0,1% pe zi). "Pentru aminarile care sint deja in derulare, valoarea garantiilor se ajusteaza astfel: in cazul scrisorilor de garantie bancara, contribuabilul poate reduce garantia la nivelul stabilit de lege. în cazul bunurilor oferite in vederea sechestrarii, masurile asiguratorii se ridica pina la nivelul stabilit de lege", a precizat Gena Hutanu, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. (D. GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.