Economic

Finantele au planificat imprumuturi de inca 420 milioane euro in decembrie

Ziarul de Vrancea
30 nov 2009 615 vizualizări
Prima licitatie de luna viitoare va fi organizata pe 3 decembrie, cind Finantele vor sa plaseze obligatiuni de stat pe 5 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa ia prin titluri de stat numai 1,8 miliarde lei in decembrie (420 milioane euro la cursul actual), dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 2,2 miliarde euro prin licitatii in valuta si 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala, a anuntat luni ministerul. Suma ar urma sa fie atrasa numai prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani si ar urma sa fie cu 4% mai mare decit cea atrasa in noiembrie. Prima licitatie de luna viitoare va fi organizata pe 3 decembrie, cind Finantele vor sa plaseze obligatiuni de stat pe 5 ani, de 950 milioane lei, iar pe 17 decembrie, Finantele vor plasa obligatiuni pe 3 ani de 850 milioane lei. In noiembrie, ministerul a atras aproape 1,73 miliarde lei prin titluri de stat, desi isi propusese initial sa atraga 6 miliarde lei, in conditiile in care la inceputul lunii, secretarul de stat din Finante, Bogdan Dragoi, declara ca ministerul nu va mai plati randamente mai mari de 10% la emisiunile de titluri de stat. Astfel, dupa primele 11 luni Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decit in intregul an 2008. In lunile august si noiembrie din acest an, MFP a mai emis pe piata interna titluri in valuta de peste 2,6 miliarde euro, cu maturitati diferite, de 1 an, 3 ani si 4 ani, pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar. Emisiunile de titluri de stat in valuta din noiembrie au fost organizate in contextul aminarii de catre Fondul Monetar International (FMI) a transei a treia din imprumutul extern al Romaniei, ce trebuia initial sa fie acordata in luna decembrie. De asemenea, Comisia Europeana a anuntat ca a aminat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani. FMI a dat Romaniei primele doua transe, in valoare totala de 6,57 miliarde euro, din pachetul de asistenta financiara negociat, de 12,95 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit, iar jumatate din transa FMI si intreaga transa de la CE erau destinate finantarii deficitului bugetar. In plus, ministerul a mai obtinut in iulie de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro, iar bancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club loan, conform declaratiilor presedintelui Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care considera ca pentru acest tip de instrument ar fi mai eficienta o maturitate pe termen scurt. Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele zece luni ale acestui an la 25,5 miliarde lei, echivalent cu 5,1% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.