Economic

Erste a coafat prognoza de contractie economica a Romaniei

Ziarul de Vrancea
1 dec 2009 862 vizualizări
Banca austriaca se asteapta ca anul acesta economia sa inregistreze o cadere de 7,2%, fata de 8% cit prevazuse anterior

Erste a revizuit in scadere prognoza pentru contractia economiei romanesti, la 7,2% in acest an, de la proiectia anterioara de 8%, si anticipeaza o crestere a PIB de 0,6% anul viitor, de la precedentul nivel estimat, de 0,2%, arata cel mai racent raport al grupului. De asemenea, analistii prognozeaza, pentru 2011, un nivel al cresterii economice de 1,8% in Romania, usor revizuit fata de estimarea anterioara de 1,7%. Anul trecut, economia romaneasca a crescut cu 7,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In trimestrul III din 2009, contractia produsului intern brut al Romaniei a fost mai mica decit asteptarile, de 0,7% in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%. Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decit cea inregistrata la sase luni, de 7,6%. Economistii de la Erste au revizuit usor si prognozele privind deficitul de cont curent in perioada 2009-2011. Astfel, ei estimeaza ajustarea acestuia la 4,6% din PIB in acest an, de la proiectia anterioara de 5,1% din PIB. Pentru 2010, raportul prevede un nivel al deficitului extern al Romaniei de 4,8% din PIB, de la proiectia anterioara de 4,7%, iar pentru 2011 nivelul prognozat de Erste este de 5% din PIB, de la precedenta estimare, de 4,5% din PIB. De asemenea, Erste a revizuit in sus estimarile pentru deficitul bugetar al Romaniei, la 7,9% din PIB in acest an, de la prognoza anterioara de 7,3%, anticipind un nivel de 6,8% din PIB pentru 2010, semnificativ peste tinta agreata de guvern cu FMI, de 5,9% din PIB. Astfel, analistii Erste au inrautatit prognoza pentru deficitul bugetar in 2010, de la nivelul estimat anterior, de 6,6% din PIB, dupa metoda de calcul cash. Totodata, acestia au revizuit si nivelul prognozat pentru 2011, de la un deficit de 5,6% din PIB la 6,1% din PIB. in 2011, Romania ar trebui sa reduca deficitul bugetar catre plafonul impus de UE, de 3% din PIB, in vederea adoptarii euro in 2014. Pentru 2009, tinta agreata de autoritatile romane cu FMI este de 7,3% din PIB. Anul trecut, deficitul bugetar s-a plasat la 4,9% din PIB, potrivit metodei de calcul cash, respectiv la 5,5% din PIB dupa standarde ESA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.