Economic

Sintem penultimii in Europa dupa usurinta platii taxelor

Ziarul de Vrancea
24 nov 2009 888 vizualizări
Asa arata un studiu publicat recent de PricewaterhouseCooper

Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate in ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere cu trei locuri fata de precedentul clasament, la nivel european fiind pe penultimul loc la aceeasi categorie, arata un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC). "Romania sta mai bine decit media europeana in ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor fiscale, 202 ore anual fata de o medie de 232 ore. Din pacate, insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte sint contributii sociale", a spus Peter de Ruiter, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, pe partea de taxe si servicii legale. In clasamentul la nivelul Uniunii Europene, Romania se afla pe locul 26 din cele 27 de state membre ale UE, pe ultimul loc aflindu-se Polonia, in timp ce la nivelul Europei de Est si al Asiei Centrale, Romania se afla pe locul 20 din 27. Raportul a fost realizat pe baza a trei analize, respectiv a numarului de ore necesare anual pentru plata taxelor, a numarului de plati care trebuie facute anual si a ponderii taxelor in profitul companiilor, analiza fiind realizata in conformitate cu mediul fiscal din 2008 insa luind in calcul si unele reforme realizate in 2009. Astfel, in ce priveste numarul orelor, Romania se situaza pe locul 79 in lume cu 202 ore anual, fata de pozitia 74 in precedentul raport, iar in ce priveste numarul platilor necesare anual, Romania cu o medie de 113 plati se afla pe locul 182 din cele 183 economii analizate, in scadere cu un loc fata de precedentul raport. Din perspectiva cotei fiscale totale, ce masoara ponderea cheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare, Romania a facut progrese fata de anul trecut, procentul scazind de la 48% la 44,6%, ce o situeaza in media statelor europene, dar pe locul 108 la nivel global, mai arata raportul PricewatehouseCoopers. Analistii PwC recomanda in cazul Romaniei, pentru imbunatatirea pozitiei in clasament, reducerea numarului de plati la cel mult 60 de plati anual, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, eliminarea taxelor si contrtibutiilor de mica valoare, precum si imbunatatirea legislatiei. "Ca sa imbunatateasca mediul de investitii, Romania ar trebui sa imbunatateasca rambursarea de TVA, ce reprezinta o foarte mare problema, ce ar putea fi solutionata si prin compensarea rambursarii prin reducerea sau eliminarea altor taxe ce trebuie platite", a mai spus de Ruiter. Printre altele, PwC propune reduceri fiscale pentru dobinzi la creditele ipotecare acordate persoanelor fizice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.