Economic

FMI acorda Romaniei a doua transa de 1,85 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
23 sep 2009 696 vizualizări
Boardul executiv al FMI a finalizat prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST), a anuntat Fondul.

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST). Boardul executiv al FMI a aprobat de asemenea solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in prima evaluare, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la jumatatea lui 2009. Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicindu-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului. "Activitatea economica s-a deteriorat semnificativ de la data aprobarii acordului stand-by, in luna mai, insa implementarea politicilor asumate a fost importanta. Cu toate acestea, scaderea mai ampla decit ne asteptam a economiei impune o recalibrare a politicilor, astfel incit sa asigure un echilibru intre raspunsul la criza pe termen scurt si obiectivele asumate pe termen mediu", a declarat John Lipsky, director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei. El a subliniat ca tintele fiscale au fost corectate luind in calcul deteriorarea ciclica a veniturilor si pentru a evita un impact negativ asupra cererii. Totodata, acestea tin cont de eforturile de ajustare pe care Romania trebuie sa le faca pentru a-si atinge tintele de deficit pe termen mediu. "Programul revizuit se concentreaza pe masuri care sa asigure reducerea continua a cheltuielilor curente, protejind in acelasi timp cheltuielile de capital si sociale. Pe de alta parte, ajustarile prevazute vor necesita reforme suplimentare pentru a intari controlul asupra zonelor care prezinta cele mai ridicate riscuri fiscale, inclusiv angajamente asumate, reforma pensiilor si entitatile publice descentralizate", a afirmat Lipsky.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.