Economic

Strugurii se vind la pachet cu carnetul de viticultor

Doina Ganea
7 aug 2009 1329 vizualizări
Producatorii de vinuri pot cumpara struguri numai de la podgorenii care au carnet de viticultor, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii u Ce-o sa facem cu strugurii din toamna, o sa-i mincam? , se pling viticultorii vrinceni u carnetul de viticultor este obligatoriu pentru podgoreanul care detine minim 0,5 hectare de vita-de-vie

La finele lunii trecute, Ministerul Agriculturii a publicat ordinul 487 din 2009 prin care se aproba modelul carnetului de viticultor. Aceste carnete sint obligatorii pentru podgorenii care detin minim 0,5 hectare de vita-de-vie. Fiecare carnet de viticultor va avea un numar de identificare ce va fi inscris pe coperta, iar evidenta carnetelor se va tine intr-un registru special la Directia Agricola. Introducerea carnetelor de viticultor ii va afecta pe micii producatori care au mai putin de 0,5 hectare, deoarece acestia nu isi vor mai putea vinde strugurii decit in piete. "Ce sa facem cu strugurii? Cum o sa-i ducem la piata? Dar ce, la piata avem voie sa vindem struguri de vin? Eu ce sa mai fac cu via, ca am mai putin de 0,5 ha in cimp si citeva rinduri in spatele casei? Pai daca nu-l mai ducem anul acesta la MAT este o mare ticalosie. Puteau sa dea legea de la inceputul anului sau din toamna, ca nu mai lucram pamintul. Noi nu ne scoatem cheltuielile daca nu putem vinde strugurii. Asta asa ca sa faca astia de la Vincon burta mare", s-a plins o podgoreanca din Cindesti, comuna Dumbraveni. Micii producatorii sint extrem de suparati si spun ca vor face un memoriu la Ministerul Agriculturii pentru reglementarea situatiei. "Este o mare porcarie ce se intimpla. De ce nu se elibereaza carnete de viticultor si pentru cei care au mai putin de 0,5 ha? Oamenii acestia ce sa faca cu strugurii? Sa-i manince ei si cu familiile lor? Nu-i corecta aceasta lege si acest ordin este facut la propunerea marilor procesatori. Ei vor sa ne scoata de pe piata pentru ca noi sintem multi care avem cite putina vie", ne-a declarat si liderul Sindicatului Taranilor "Propact" din Vrancea, Costel Ichim.

Potrivit Legii viei si vinului 244 din 2002, modificata si republicata in 2007, producatorii de vinuri pot cumpara struguri numai de la podgorenii care au carnet de viticultor. Oficialii sustin ca actul normativ va face ordine in acest domeniu obligindu-i pe procesatori sa fie mai transparenti atunci cind achizitioneaza struguri de la podgoreni. "Orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi insotit in mod obligatoriu, de la cultivator pina la centrul de procesare, de fila in original din carnetul de viticultor, corespunzatoare cantitatilor transportate. Pentru toate cantitatile de struguri din soiuri nobile pentru vin achizitionate de la cultivatori si/sau comercianti, unitatile de procesare au obligatia sa retina filele originale ale fiecarui transport care se vor inregistra in registrul de intrari/ iesiri pentru strugurii receptionati", se arata in Ordinul 487/2009. Cel mai probabil primele carnete de viticultor vor fi eliberate de Ministerul Agriculturii in a doua jumatate a lunii august. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.