Economic

IMM-urile, obligate la un impozit minim de 1.500 euro pe an

Doina Ganea
7 apr 2009 1204 vizualizări
Microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca trimestrial un impozit minim de 1.625 lei, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta valoare u IMM-urile protesteaza impotriva unei astfel de masuri si sustin ca pot declansa chiar greva fiscala

Firmele declarate microintreprinderi ar putea fi obligate din acest an sa plateasca trimestrial un impozit minim de 1.625 lei, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta valoare. Raportat la cursul valutar de 4,2198 lei pentru un euro, impozitul trimestrial de 1.625 lei, calculat la nivelul intregului an, reprezinta echivalentul a aproximativ 1.500 euro. "In situatia in care impozitul datorat de microintreprinderi este mai mic decit 1.625 lei trimestrial, acestea sint obligate la plata acestei sume", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta. In aplicarea acestei prevederi, pentru anul 2009 vor fi avute in vedere doua reguli. Astfel, pentru trimestrul al II-lea, va fi comparat impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfirsitul trimestrului cu limita de 1.083 lei, iar pentru trimestrele III si IV va fi comparat impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfirsitul fiecarui trimestru, cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru. Cota de impozitare pe veniturile IMM-urilor indicata in document este de 3% pentru 2009. Ministerul Finantelor vrea sa introduca astfel in Codul Fiscal un plafon minim pentru impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor. Masura va viza atit microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, cit si restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar. Ministrul Finantelor, democrat-liberalul Gheorghe Pogea a declarat recent ca aproape 80% din societati declara pierderi duble fata de profit, eschivindu-se de la plata datoriilor catre stat, si fac, astfel, concurenta neloiala celorlalte firme. "Din cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si a impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", a afirmat Pogea. Ministrul atragea atentia ca, in 2007, aproape 242.000 de firme cu pierderi au inregistrat o cifra de afaceri de 134 miliarde lei si o rata medie a pierderii de 16,2%.


"Vor sa ne omoare de tot"


La nivelul judetului nostru, din cele 9.500 de firme, 9.000 sint IMM-uri, iar mai bine de jumatate au cite 1-2 angajati care sint si asociati in acelasi timp. Presedintele Patronatului IMM din Vrancea, Ion Roman, sustine firmele mici, cum sint 98% in tara noastra, sint dispuse sa intre in greva fiscala, adica sa nu plateasca Fiscului nici un ban timp de o luna tocmai din pricina acestei masuri. "Cind ne-am intilnit si am stabilit cele 20 de masuri anticriza, guvernantii nu ne-au spus si de aceasta initiativa luata cam pe sub mina. Vor sa ne omoare de tot. Este clar ca nu sintem de acord si ca vom protesta. Sintem de acord doar cu cei 3% impozit pe venit, desi si asa este prea mult in conditiile in care nu produci nici macar 1.000 de euro pe an cu 1-2 angajati. Daca vor sa scoata la suprafata economia subterana, sa trimita inspectorii fiscali acolo unde se semnaleaza aceaste probleme si sa intareasca disciplina financiara pe cele 5-10 domenii identificate ca ar produce profit si nu-l declara", ne-a declarat presedintele Patronatului IMM, Ion Roman. Cu privire la aceasta masura, directorul Directiei de Finante Publice Vrancea a spus ca nu se poate pronunta deoarece nu cunoaste continutul proiectului. "Chiar nu pot sa apreciez aceasta masura fiscala deoarece nu am vazut nici un document oficial, decit ceea ce a aparut in presa. Si nu a fost insa suficient ca sa-mi pot face insa o parere", a spus finantistul Eugen Ciorici. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.