Economic

Medicamentele, tigarile si alcoolul, mai scumpe de azi!

Iulia Crețu
1 apr 2009 1010 vizualizări
Legumele romanesti nu se vor scumpi, in schimb fructele de import vor fi putin mai scumpe u de astazi se majoreaza pretul la pachetul de tigari si la alcool u si durerile ne vor deschide mai larg portofelele

Vrincenii nu vor cheltui mai mult cu masa de Paste din acest an fata de cit au scos din portofel anul trecut. Reprezentantii principalelor patronate din industria alimentara declara ca nu sint motive de umflare a preturilor si chiar dau o veste buna, aceea ca pretul la piine, lapte si brinzeturi ar putea ingheta. Aceasta daca nu cumva distribuitorii vor decide altceva. Daca alimentele respective ar putea costa la fel, nu acelasi lucru se poate spune despre alcool si tigari. Din cauza cresterii accizelor la nivel european, preturile viciilor vor urca. De astazi, fumatorii vor scoate cu 40 de bani mai mult pentru fiecare pachet de tigari cumparat. Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta prin care sint majorate accizele la tutun si alcool. Astfel, acciza la tigarete, tigari si tigari de foi va fi majorata de la 1 aprilie cu 7 euro, la 57 euro/1.000 de tigarete, urmind sa creasca la 64 euro/1.000 de tigarete de la 1 septembrie. De exemplu, in cazul tigarilor de pe segmentul premium (Kent, Marlboro, Camel), care este si categoria cea mai vinduta, preturile vor creste de la 6,8 lei la 7,2 lei/pachet. Cea mai recenta scumpire a tigarilor, cu 30 de bani pe pachet, a avut loc la inceputul lunii martie. Si bauturile alcoolice ieftine, cu o concentratie alcoolica de maximum 22%, vor costa mai mult, dupa ce acciza va creste de la 51,08 la 65 de euro pe hectolitru. La fel se va intimpla si in cazul legumelor si fructelor, care in acest moment provin in majoritate din afara granitelor Romaniei si care s-ar putea scumpi cu pina la 20%. Trufandalele din gradina romaneasca, asa cum sint spanacul, ridichile, ceapa, salata verde sau stevia nu vor costa mai mult decit in primavara trecuta.


Preturile la medicamente balanseaza


Si cei care sint nefericitii obisnuiti ai farmaciilor vor afla in perioada urmatoare ca durerile vor deschide mai larg portofelele. Pretul medicamentelor romanesti va creste, de la 1 aprilie, in medie cu sase la suta, iar al produselor din import va scadea cu aproape 10 la suta, odata cu intrarea in vigoare a unui ordin al ministrului Sanatatii privind ajustarea preturilor la producatori. "Populatia nu trebuie sa se ingrijoreze, nu sint cresteri semnificative care sa se simta. Per ansamblu, preturile vor scadea", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Si reprezentantii din industria laptelui spun ca in acest an preturile la produsele pe baza de lapte nu vor cunoaste mari oscilatii ale preturilor, strategia adoptata pe timp de criza fiind aceea a inghetarii preturilor. Mai mult, de la inceputul acestui an, consumul de lapte, lactate si brinzeturi a scazut cu 15-20%. Vesti bune dau si patronii din panificatie care afirma ca pina la vara, cind se vor recolta grinele, pretul la piine nu va creste prea mult. Carnea si mezelurile nu merg pe o panta ascendenta a preturilor nici ele. Reprezentantii Romalimenta sustin ca pe piata europeana nu sint scumpiri in domeniu si explica faptul ca in perioada sarbatorilor, nu producatorii urcau preturile la carne ci intermediarii de pe piata neagra. Acest lucru nu poate fi controlat nici in acest an, unele macelarii putind mari preturile de Paste in speranta unui venit mai mare. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.