Economic

Podgorenii au aghezmuit cu rachiu Prefectura si partidele

Doina Ganea
4 dec 2008 1130 vizualizări
Sediile principalelor partide au fost aghezmuite cu tuica de viticultorii aflati ieri intr-un mars de protest pe strazile Focsaniului u daca cei de la PSD nu au inregistrat memoriul podgorenilor, prefectul Dragos Mircea a invitat presa afara din biroul sau, la discutiile cu viticultorii, in vreme ce la sediul PDL protestatarii au fost tinuti pe loc de Costica Neata u podgorenii vrinceni au dorit sa atraga atentia asupra faptului ca viticultura a ajuns la sapa de lemn, plingindu-se ca muncesc degeaba de primavara pina toamna, iar strugurii se vind pe bani putini u Propact considera ca acest protest si-a atins scopul, si anume acela de a informa toate partidele parlamentare si institutiile statului, pentru ca nimeni sa nu mai spuna ca nu cunoaste problemele agricultorilor u podgorenii iau o mica pauza la lucrari pina in februarie

In jur de 100 de viticultori, membri ai sindicatului Propact si ai Federatiei "Viticultorul", au iesit ieri dimineata in strada insotiti de citeva masini, un tractor si un alambic de facut tuica cu care au "aghezmuit" sediile institutiilor vizitate ca semn al disparitiei acestui produs de pe piata. Este pentru prima data cind podgorenii fac un protest de strada, semn ca le-a ajuns cutitul la os. Acestia s-au adunat in parcarea de la stadionul din Sud, dupa care, incepind de la orele 10.30, timp de doua ore, au marsaluit prin Focsani, nemultumiti fiind ca in Parlament inca nu au fost discutate modificarile aduse de ei la Legea Viei si Vinului. Podgorenii s-au plins ca muncesc degeaba de primavara pina toamna, productia de struguri fiind vinduta pe bani foarte putini. Viticultorii sustin ca in aceasta toamna, dupa recoltat, au ramas cu aproximativ 3.000 de lei/ha paguba. Podgorenii au protestat marsaluind pe principalele strazi, oprindu-se atit la sediile partidelor politice cit si la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si in final la Prefectura, unde au depus cite un memoriu.


"Daca nu iesim in strada nu se rezolva nimic! Ne-am saturat sa ne tinem vinul in crame si sa il vinturam de la un an la altul, sa cheltuim bani pe care sa nu ii mai scoatem niciodata. Numai anul acesta am avut pagube de 25-30 de milioane de lei la hectar", au spus in gura mare citiva protestatari din Virtescoiu, Paunesti si Jaristea. Pina la Directia Agricola, prima institutie unde s-au oprit viticultorii, coloana de aproximativ 40 de masini, incadrata de politisti si jandarmi, s-a deplasat in sunet de claxoane. "Luati laba de pe proprietatea taranilor", se putea citi pe pancarda purtata de un taran. Cel mai inedit a fost "taranul sarac" de la Cimpineanca, suparat ca rachiul aproape nu se mai produce in Vrancea. Omul a purtat un cazan de facut tuica pe un carut, dar si un carton pe care scria: "Mult iubiti si stimati tovarasi guvernanti, sa va fie rusine, v-am votat, dar ati distrus produsele traditionale". Viticultorii au cerut introducerea in regim de urgenta pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor modificarea Legii Viei si Vinului, eliminarea accizei la motorina, subventii pe hectar la nivelul Uniunii Europene, plata subventiei la inceputul ciclului de productie agricola, dar si schimbarea modalitatilor de plata si credite subventionate pentru agricultura. "Am aflat ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a inceput saptamina trecuta negocierile privind modificarile la Legea viei si vinului, dar nu cu noi, taranii viticultori, ci cu marii procesatori. De aceea am dori sa se oficializeze si pe plan local doleantele noastre ca noii parlamentari sa nu pretinda peste patru ani ca nu au stiut de revendicarile noastre", a cerut Propact, prin vocea lui Gino Toma.

Ca de fiecare data, directorul DADR, Costica Neata, a luat act de revendicarile podgorenilor si s-a aratat deschis modificarilor legislative in domeniu, dar a profitat de ocazie si le-a facut si citeva recomandari cultivatorilor de vita de vie. "Eu cred ca demersul viticultorilor este un prim pas in rezolvarea problemelor. Cred ca imediat dupa constituirea noului parlament aceste probleme vor fi luate in calcul si personal voi face demersuri pe linga parlamentarii vrinceni, indiferent de culoarea politica, si voi face adrese pe la toate forurile superioare. E foarte important ca aceasta delegatie sa mearga si la Parlament si sa aveti reprezentativitate. Eu stiu ca nu este normal ca strugurii sa se vinda la 50 de bani kilogramul, iar litrul de vin la 1,10 lei/l. Eu am fost de curind in Italia si am vazut cum stau lucrurile la ei acasa. Eu cred ca UE nu stie exact cit vin au ei si ne cer noua sa respectam niste legi pe care viticultorii din UE nu le respecta de fapt", a fost de parere Costica Neata.


La PSD nu s-a inregistrat nici un memoriu


In marsul lor prin Focsani, viticultorii s-au oprit la sediile principalelor partide politice si au stropit cu tuica peretii acestora. Si asta pentru ca rachiul de Vrancea aproape ca a disparut de pe piata, iar politicienii, cu mici exceptii, nu s-au interesat deloc de problemele viticultorilor. Taranii le-au inminat reprezentantilor partidelor cite un exemplar din memoriul ce va fi depus si la Ministerul Agriculturii. Prima oprire a sindicalistilor a fost la sediul PSD, unde i-a intimpinat deputatul in functie Giany Doru Balan, care a luat act de protestul podgorenilor, numai ca secretara a omis sa inregistreze memoriul lasat de protestatari. "V-am zis eu ca aici nu e bine sa mergem, fiindca nici nu ne baga in seama", a comentat presedintele Cooperativei "Plaiul Faraoanelor", Constantin Stanescu, in timp ce parasea sediul luxos din strada Republicii. La PNL, delegatia viticultorilor s-a intretinut pret de citeva minute cu vicepresedintele PNL, Catalin Kanty Popescu, care le-a promis sprijin atit din partea sa cit si din partea partidului pe care il reprezinta. La vecinii democrat-liberali, podgorenii au gasit la inceput numai secretara care a acceptat sa dea un numar de inregistrare pe memoriul inaintat, desi a mentionat ca "cel care face inregistrarile lipseste momentan". Pentru a-i mai tine pe loc pe protestatari in sediul PD-L din Bd. Independentei si-a facut aparitia imediat directorul DADR, Costica Neata, care este si membru PD-L, si care si-a motivat prezenta acolo prin faptul ca s-ar afla in concediu. Pentru a nu-i lasa sa plece fara sa discute cu liderul interimar al partidului, Alin Trasculescu, directorul DADR Vrancea i-a mai tinut de vorba pret de 15 minute pe protestatari. In cele din urma, si-a facut aparitia si proaspatul parlamentar, insotit de deputatul in functie Corneliu Momanu. Cei doi au discutat in mijlocul drumului cu liderii sindicalistilor despre problemele lor, fara sa faca insa promisiuni concrete.


Discutiile cu podgorenii, dupa usile capitonate


Protestul viticultorilor vrinceni s-a incheiat cu un ultim popas facut la Prefectura, unde prefectul Dragos Mircea a preferat sa discute cu reprezentantii viticultorilor in spatele usilor inchise, poftind ziaristii afara. "Nu s-au spus secrete, dar am mai discutat putin si citeva probleme legate de retrocedarea paminturilor", a spus seful de la Propact, adaugind ca i-a prezentat punctual prefectului modificarile propuse la Legea Viei si Vinului, discutiile durind mai bine de 30 de minute. La sfirsitul intrevederii insa, nici jurnalistii n-au mai fost interesati sa afle punctul de vedere al reprezentantului guvernului in teritoriu si au parasit sediul Prefecturii fara sa mai dea curs invitatiei de a participa la un briefing. Presedintele Propact, Gino Toma, considera ca protestul si-a atins scopul, si anume acela "de a informa toate partidele parlamentare si institutiile statului cu privire la propunerile privind modificarile Legii Viei si Vinului. Aceasta pentru ca nimeni sa nu mai spuna ca nu cunoaste problemele agricultorilor". Luna viitoare, respectiv ianuarie 2009, Propact intentioneaza sa organizeze un miting mai amplu in Bucuresti. Sindicalistii au recunoscut ca efectul ar fi fost mai mare daca protestul ar fi fost organizat in toamna, la inceputul culesului sau cu prilejul Festivalului Vie si Vinului, cind marii procesatori s-au laudat cu productii record, iar guvernantii cu masuri indestulatoare pentru podgoreni, dar evident numai pe hirtie. Poate ca efect ar fi avut si in campania electorala, insa podgorenii simpli au vrut sa se asigure ca nu fac astfel jocul vreunui partid. De precizat ca unele comune viticole nu au avut reprezentati la protest, semn ca acesta nu a fost vazut cu ochi buni de multi edili. Asa se face ca cei 500 de viticultori anuntati initial de Gino Toma s-au imputinat si in final la Focsani n-au fost decit 100 de reprezentanti din 19 comune viticole, fata de 24 convocate. In Vrancea traiesc din cultura vitei de vie in jur de 100.000 de oameni. Acestia iau o pauza pina in luna februarie, cind incepe taiatul la vie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 11 ore, 41 minute, 13 secunde
Superbe randurile scrise de tanara eleva de la C.N. UNIREA, Cristina ROIBU, intr-un articol la "Jurnal Cetatenesc" intitulat "DESPRE FRUMUSETE" ! Este destul de matur pentru varsta ei si plin de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.