Vinul de anul acesta va imbata si sfintii
E vremea cind padurile stau sa se aprinda de galbenul toamnei, cimpurile-s pline de oameni napaditi de treburi, iar viile incep a se descarca de poveri pentru a-si trimite licorile in butoaiele pintecoase ale cramelor. In aceasta perioada viticultorii isi apreciaza roadele muncii si fac pregatiri pentru sezonul de cules si de vinificare. A inceput deja culesul soiurilor de masa si revizuirea inventarului necesar pentru culesul de toamna al soiurilor tehnice. Recoltatul strugurilor va incepe "oficial" de la 15 septembrie si se va incheia in jur de 15 octombrie. Din batrini se pastreaza traditia ca "semnalul" de recoltat sa se dea la 15 septembrie, dar inceputul campaniei se modifica de la un an la altul, in functie de vreme. O problema a viticultorilor ramine in continuare piata de desfacere si concurenta neloiala din partea producatorilor de bauturi aromatizate. Cei care trudesc pe plantatiile de vita de vie au cerut Ministerului Agriculturii si Ministerului Sanatatii sa interzica bauturile fermentate linistite nedistilate fabricate din zahar, drojdii, amidon si alte substante artificiale si sa ramina pe piata doar cele fabricate exclusiv din produse de origine agricola. Daca pentru francezi fabricarea vinului a devenit o arta, legislatia din Romania tinde sa transforme licoarea lui Bachus intr-un kitch. Un ordin comun al celor doua ministere si Autoritatii pentru Protectia Consumatorului aduce insa schimbari nesemnificative in opinia podgorenilor. Actul normativ a intrat in vigoare luna trecuta si modifica doar modul de etichetare pentru vinurile aromatizate, bauturile aromatizate pe baza de vin si cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole. Ordinul elimina ambalajele din plastic pentru bauturile aromatizate. Acestea trebuie ambalate doar in recipiente din sticla. în schimb, ordinul creeaza o mare confuzie deoarece nu interzice explicit producerea bauturilor fermentate linistite si permite imbutelierea acestora in sticle de 0,75l. "Un ordin penal", dupa cum sustine inginerul oenolog Tudor Manole, presedintele Federatiei Viticultorilor si Vinificatorilor Vrinceni.
Struguri buni, vin de calitate
Podgorenii si specialistii in viticultura apreciaza ca vinul de anul acesta va fi foarte bun din punct de vedere calitativ, productia de struguri va fi si ea buna si, odata cu disparitia posircilor vindute la PET-uri, vinul va avea un pret mai bun. "Cred ca recolta va fi buna si vinul va fi bun, dar in functie de cit a muncit fiecare. Teoretic ne pregatim sa intram in vie la recoltat din 15 septembrie", ne-a declarat Vasile Savin, reprezentantul Cooperativei "Viticultorul" Straoane. De aceeasi parere este si podgoreanul Tudor Manole, care crede intr-o medie a recoltei la hectar de 7-8 tone. "Va fi o medie de 7-8 mii de kg/ha la nivel de judet. Am putea spune ca o productie buna si struguri de calitate. Numai ca nu stiu daca pretul la struguri va fi cel pe care taranul l-a platit cu lucrarile agricole. Daca anul trecut pentru un hectar de vie s-au cheltuit in jur de 6.500 de lei, anul acesta, fiindca pretul motorinei s-a dublat, costul lucrarilor a crescut cu cel putin 20-25%, ceea ce inseamna cam 0,85 de bani/kg de struguri", ne-a precizat Tudor Manole. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala se tem insa sa faca pronosticuri cu privire la productia de struguri de anul acesta, insa podgorenii spun ca acesta nu ar trebui sa fie mai mic de 1 leu pe kilogram. "Productia poate sa fie buna calitativ datorita secetei. De asemenea, pierderile in unele zone sint in functie de tehnologiile folosite de fiecare producator. Au existat atacuri ale daunatorilor. A existat mana in unele vii si podgorenii nu au reusit sa le combata la vreme, de aceea in unele locuri productia ar putea fi mai mica. Anul trecut media a fost de 8.000 kg/ha, dar s-a ajuns si la un maxim de 12-13 mii kg/ha", a fost de parere purtatorul de cuvint al DADR Vrancea, ing. Ion Marin.
Vesnica problema a podgorenilor: piata de desfacere
In bazinul viticol Vrancea se cultiva anual aproximativ 27.000 de hectare de vie, ceea ce inseamna 20 % din podgoriile tarii. In Vrancea exista 179 de antrepozitari fiscali si peste 15.000 de mici producatori de vin, care se vaita de lipsa pietei de desfacere. Potrivit oenologului Tudor Manole, 95% din productia de struguri este detinuta de micii fermieri, care nu au mai mult de 600 de hectolitri de vin, fiecare in crame, dar care nu au unde sa-l vinda. Manole are la rindul sau 27 de hectare de vie la Faraoanele, insa sustine ca nu poate lua credite pentru sustinerea productiei, situatie in care se afla multi viticultori. "Cel mai mult au de suferit taranii, podgorenii care detin de fapt 95% din suprafata viticola a tarii. Micii producatori nu vor avea unde sa-si vinda marfa daca bancile nu acorda imprumuturi procesatorilor. Acestia nu au cu ce sa cumpere strugurii de la tarani, desi au capacitate de procesare si stau uneori toamna cu multe combinate goale. Degeaba unii au infiintat combinate sau linii de procesare pe fonduri SAPARD, daca cei de la APIA, care sint coproprietarii acestora timp de 5 ani, nu sint interesati sa le dea acordul pentru a le gira in banci. Pentru ca numai cu un apartament gaj la banca nu poti obtine 30-40 de milioane de lei pentru achizitionarea strugurilor", a afirmat Tudor Manole. Potrivit acestuia, la ora actuala exista pe stoc aproape 5.000 de vagoane de vin, pe care podgorenii nici nu au voie sa le miste din crame daca nu sint antrepozitari.
Legalizarea falsurilor sau respectare normelor europene?
Pe linga problemele legate de pret, piata de desfacere, cheltuieli, procesare, producatorii de vin se mai confrunta si cu o concurenta din parte producatorilor de vinuri aromatizate si cele fermentate linistit. In paralel cu interzicerea bauturilor fermentate, producatorii de vin vor sa se reglementeze strict si bauturile aromatizate pe baza de vin, in sensul completarii legislatiei, astfel incit sa se stabileasca limite minime si maxime pentru substantele componente, printre care tipul de coloranti sau aromele folosite, dar si instituirea unor norme de evidenta a materiilor prime si a produselor finite. Noile norme aparute luna trecuta privind etichetarea bauturilor aromatizate pe baza de vin sint preluate din legislatia europeana, respectiv Regulamentul Comunitatii Economice Europene 1601 din 1991, dar nemultumesc producatorii de vin. Regulamentul a fost transpus in Romania printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii pentru Protectia Consumatorului. "Comercializarea vinurilor aromatizate, bauturilor aromatizate pe baza de vin si cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole se face numai in forma imbuteliata in recipiente de sticla", se arata la articolul 17 din ordin. La nivelul judetului Vrancea sint autorizati aproximativ 20 de agenti economici care au licenta de fabricatie pentru bauturi aromatizate. Noile prevederi elimina etichetele inselatoare ale bauturilor aromatizate pe baza de vin. Vinul aromatizat este definit ca o bautura obtinuta din vin cu sau fara adaos de struguri sau must, cu alcool etilic de fermentatie si o concentratie alcoolica de circa 14,5% - 22%. în ceea ce priveste bautura aromatizata pe baza de vin, aceasta este obtinuta din vinuri fara adaos de alcool, cu sau fara adaos de must si struguri, iar concentratia alcoolica este cuprinsa intre 7% si 14,5%.
"Ordinul este penal!"
Ordinul creeaza insa un haos si mai mare pe piata bauturilor fermentate linistite, cunoscute si sub numele de "vinisor", din cauza a trei articole neclare referitoare la acest tip de bauturi. Astfel, la articolul 15 nu este interzisa explicit producerea acestor bauturi. Ca de obicei, oficialii Ministerului Agriculturii se feresc sa emita un ordin clar despre aceste bauturi poate si pentru a proteja anumite interese. în schimb, au strecurat trei articole in care spun ca bauturile alcoolice nedistilate pot fi produse, insa doar cu respectarea unor norme care trebuie sa fie publicate in perioada urmatoare. "Ordinul este penal, el incalcind Legea viei si vinului, care da un retetar clar pentru vinuri si un STAS. Daca sint bauturi fermentate si nu sint din vin, deci nu respecta retetarul, atunci sint falsuri. Nici nu putem face analiza acestor produse, pentru ca nu stim ce sa cautam la analiza, pentru ca in lege nu sint precizate ce E-uri au voie sa foloseasca. E clar, sint bauturi cancerigene, pe care acum sint obligati sa le comercializeze la sticle de 0,75 l. Pina acum erau la PET-uri si stiam un lucru. Tot ce-i la plastic nu-i vin! Acum le mai permite sa ne si insele cu sticlele. Sint niste kitch-uri! Posirci cu apa si coloranti!", a comentat indignat presedintele Federatiei Viticultorilor si Vinificatorilor Vrinceni. Aproape la fel a descris si Vasile Savin prevederile acestui nou ordin, cu mici diferente insa. "Ordinul creeaza mari confuzii. Parte buna este totusi ca s-au eliminat PET-uri de pe piata. Cel putin stim ca posircile sint mai rare, pentru ca putini mai au posibilitatea sa spele si sa achizitioneze sticlele. Poate ca din aceasta toamna vinul va avea in sfirsit un pret. Nu la valoarea lui reala, dar macar cit de cit", a subliniat si Vasile Savin, reprezentantul Cooperativei "Viticultorul". Din aceste motive, poate, melancoliile toamnei poarta stergar negru in lumea satului. Oamenii sint deznadajduiti si nu stiu de unde sa o apuce, ca sa mai iasa din nevoi pentru a duce mai departe traditia facerii vinului atestata in aceste tinuturi inca de pe vremea lui Burebista. (Doina GANEA)