Economic

Fructe si legume de gradina in supermarketuri

Mihaela Beșleagă
30 iul 2008 933 vizualizări
Sectoarele cu fructe si legume din magazine sint monopolizate de produse din import, multe dintre ele crescute si coapte artificial. Insa, treptat, si producatorii vrinceni se pot strecura in magazine, aducind fructe si legume naturale, crescute in gradina, si, in plus, mai ieftine. Momentan, in Vrancea exista doua grupuri de initiativa, unul la Tifesti, al legumicultorilor, si celalalt la Chiojdeni, pentru fructe, care vrea deja sa puna pe piata in acest an prune autohtone.

Pentru a beneficia de facilitati, grupurile astfel constituite trebuie sa faca dovada ca au comercializat intr-un an produse in valoare de 20.000 euro. Cum insa cea mai mare parte din productie este vinduta pe piata libera, nu exista documentatia aferenta. "Incet, incet, acestia incep sa inteleaga importanta de a vinde cu acte doveditoare si incheie contracte cu magazine pentru cantitati mai mari. Asa, avem si noi, consumatorii, legume si fructe naturale in galantare, la preturi mai mici. Deja, cele doua grupuri si-au intocmit documentatia pentru a fi depusa la Minister, in vederea obtinerii avizului de recunoastere", ne-a spus Viorica Ghionea, director executiv adjunct al DADR Vrancea. Astfel, in viitorul apropiat ne-am putea bucura de legume si fructe naturale nu numai in piata, ci si in magazine. (M. BESLEAGA)


Perdelele forestiere, in stand-by


Proiectul privind plantarea de perdele forestiere de-a lungul cailor de comunicatii a fost abandonat pentru moment. Pe de o parte, acest program s-a impotmolit la nivelul identificarii proprietarilor terenului, iar pe de alta parte nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru punerea lui in practica. "Proiectul a fost sistat momentan, urmeaza sa fie reluat. Am intimpinat greutati in sensul gasirii proprietarilor si convingerii lor. De-a lungul a citiva kilometri, pe latimea suprafetei sint foarte multi proprietari. Pentru jumatate am obtinut acordul, dar nu a fost destul, de aceea s-a si oprit proiectul", spune ing. Toma Cristea, seful Biroului de Control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Focsani. Proprietarii care accepta exproprierea in interes de utilitate publica trebuie sa stie ca vor beneficia de masa lemnoasa exploatata de pe aceasta suprafata. Perdelele forestiere sint amplasate de-a lungul cailor de comunicatii, precum in apropierea cailor ferate Marasesti "" Panciu, Marasesti "" Adjud sau a drumului E85. Acestea au rol de aparare a terenurilor agricole de efectele intemperiilor, cum ar fi viscolele pe timp de iarna. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.