Economic

Ghid IMM-uri

Camelia Stănilă
19 iul 2008 940 vizualizări
Start pentru tinerii intreprinzatori u formularul de preselectie poate fi depus doar in saptamina 21- 25 iulie u fondurile nerambursabile sint de 50% din valoarea proiectului, dar maxim 60.000 lei

Programul "Start" pentru tinerii intreprinzatori a fost lansat de curind, fiind reglementat de Ordinul nr. 793 din 12 iunie 2008. In cadrul acestui program de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale se acorda sprijin financiar sub forma de alocatie financiara nerambursabila in limita a 50% din valoarea totala (fara TVA) a proiectului de investitii care face obiectul planului de afaceri, dar nu mai mult de 60.000 de lei, pentru finantarea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de aplicanti. Cei interesati pot depune formularul de preselectie doar in saptamina 21-25 iulie, on-line, conform aplicatiei software care va fi disponibila pe pagina web www.mimmc.ro . "Start" vizeaza atit dezvoltarea firmelor nou- infiintate (start-up-uri), stimularea infiintarii de noi microintreprinderi si IMM-uri, alaturi de cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare. Beneficiari pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, asociatii familiale, dar si societati comerciale. Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, membrul asociatiei familiale ori asociatul firmei care semneaza cererea de finantare trebuie sa aiba virsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani neimpliniti si cel putin diploma de bacalaureat. Solicitantul, in oricare dintre formele de organizare juridica citate, trebuie sa aiba cel mult un an de la infiintare si sa nu aiba datorii la bugetul de stat consolidat si la bugetul local. Daca solicitantul nu este inscris in vreuna dintre aceste forme de organizare, programul "Start" finanteaza si cheltuielile de infiintare a unei microintreprinderi, incluse in cele 50 de procente. Domeniile de activitate care nu sint eligibile sint mentionate la punctul 3.2 din Ordinul 793.


Documentele se depun la Galati


Oficiul Teritorial pentru IMM-uri din Galati va trimite "cistigatorilor" din Vrancea scrisoarea de instiintare, iar de la primirea acesteia intreprinzatorii au la dispozitie 20 de zile lucratoare pentru a depune, la sediul Oficiului, Planul de afaceri si documentele justificative, conform procedurii. Sediul OTIMMC Galati este pe strada Prelungirea Traian, bloc Pescarus. Beneficiarul va finanta planul de afaceri aprobat cu o contributie proprie, in numerar, in cuantum de minim 50% din valoarea estimata a investitiei (fara TVA), contributiile in natura nefiind permise. în situatia in care contributia proprie provine din credit bancar, pentru acesta se poate solicita garantarea de catre Fondul national de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Se pot finanta achizitiille de active corporale si necorporale, masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport marfuri care sint noi (nu second-hand), autoturismele neintrind insa in aceasta categorie. (Camelia STANILA)


Au inceput inscrierile pentru sustinerea artizanatului


Pe 18 iulie, de la orele 9.00, s-a dat startul inscrierilor online pentru Programul National multianual pe perioada 2006-2009 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, reglementat prin Ordinul 7903/ 2008. Cei interesati de programul implementat de Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale se pot inscrie doar pina pe 24 iulie, ora 20.00, la adresa http://programenationale.medianetdesign.ro/. Programul are un buget de 4.000 lei si va aloca granturi pentru IMM-uri, cooperative, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, asociatii si fundatii. Sectoarele vizate sint cele de produse ale industriei prelucratoare si comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale si de uz gospodaresc. (C. S.)


Experienta dobindita in firmele din statele UE


Intreprinzatorii in devenire au posibilitatea sa capete experienta in cadrul unei societati dintr-un alt stat membru UE, printr-un program de cerere de oferte "Erasmus pentru tineri intreprinzatori". Astfel se vor acorda subventii pentru proiecte, in scopul facilitarii schimbului de experienta. Obiectivul actiunii este de a contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial, internationalizarea si competitivitatea micro intreprinderilor, ale IMM-urile nou infiintate, precum si ale potentialilor noi antreprenori din UE. Aceasta activitate se adreseaza persoanelor care intentioneaza sa infiinteze o intreprindere si, intr-o mai mica masura, antreprenorilor care au infiintat recent o intreprindere.

Cererea de propuneri se incheie pe data de 20 august, detalii putind fi obtinute pe site-ul Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, din cadrul Ministerului pentru întreprinderi Mici si Mijlocii, www.mimmc.ro. (C. S.)


Dictionar finantari:


Act constitutiv - Document prin care se stabileste cadrul legal in care va functiona o persoana juridica.

Activitati eligibile - Tipuri de activitati pentru care se poate solicita finantare printr-un proiect; lista lor difera functie de finantator si de programul de finantare.

Ajutor de minimis - Ajutor de stat care nu depaseste, intr-o anumita perioada, plafonul prevazut de reglementarile UE. Acest tip de ajutor nu este supus procedurii de notificare catre Comisia Europeana.

Autoritate de implementare "" Institutie (publica sau privata) care implementeaza efectiv contractul de finantare incheiat de o anumita autoritate contractanta, asigurind organizarea si desfasurarea in bune conditii a licitatiei de proiecte, a evaluarii proiectelor depuse si a implementarii proiectelor cistigatoare.

Autoritati ale administratiei publice locale - Consiliile locale, Consiliile judetene, ca autoritati deliberative, si primarii, presedintii consiliilor judetene, ca autoritati executive.

Beneficiari - Persoane (fizice sau juridice) in folosul carora se produce schimbarea urmarita de proiect.

Cerere de finantare -Document prin care este solicitat sprijinul unui finantator pentru acoperirea costurilor de functionare ale unui proiect; in acest scop, in cadrul cererii este prezentat detaliat proiectul, este argumentata necesitatea lui si sint prezentate avantajele sale.

Cofinantare (co-finantare) - Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare (finantator, respectiv solicitant si parteneri), in cazul unui contract de finantare nerambursabila.

Conditii de eligibilitate "" Conditii obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana juridica, grup de persoane fizice sau persoana fizica individuala pentru a avea dreptul de a participa la o licitatie de proiecte de finantare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.