Economic

Fermierii care vor subventii de la APIA, la control!

Mihaela Beșleagă
17 iul 2008 1010 vizualizări
Taranii care intrunesc conditiile de eligibilitate pot primi 45 lei pe cap de ovina/caprina si 490 lei pe cap de bovina u Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a primit 650 de cereri pentru ovine si caprine si 4.691 de cereri pentru bovine, care vor fi verificate in perioada imediat urmatoare

Peste 250 de fermieri vrinceni care au depus cereri de subventii pentru ovine si caprine vor intra in control in zilele urmatoare, pentru a fi verificati daca intrunesc conditiile de eligibilitate pentru a primi primele de exploatatie. Esantionul de 40%, stabilit la nivel central, va fi verificat la fata locului de specialistii Oficiului de Reproductie si Selectie a Animalelor (ORSA), de comun acord cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Vrancea. Campania de depunere a cererilor pentru ovine si caprine s-a incheiat pe 30 iunie, data pina la care s-au depus 650 de dosare, pentru 81.190 de ovine si 13.240 de caprine. Pentru acest an, proprietarii de ovine si caprine pot primi pina la 45 lei cap/animal. "Cuantumul platilor se va stabili la nivel central, dupa ce se vor verifica cererile si se va sti exact numarul de animale din exploatatii si fondurile alocate de la centru. Cel mai probabil, se vor acorda 450.000 lei vechi la ovine si caprine", ne-a declarat Octavian Vieru, directorul APIA Vrancea. Marti s-a incheiat si campania de depunere a cererilor pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, specia bovine, numarul acestora ridicindu-se in total la 4.691 de cereri, pentru 24.055 capete de animale. Pentru o bovina subventia va fi de circa 490 lei/cap de animal. Conditiile de eligibilitate sint stabilite prin Ordinul nr. 358 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (DADR). Toti proprietarii care au solicitat subventii sint obligati sa mentina animalele in exploatatie, care trebuie sa cuprinda fie minim 3 capete de bovine, 50 de ovine, fie 25 de caprine, dupa caz. De asemenea, crescatorii de animale care refuza accesul echipei de control in exploatatie sint exclusi de la plata. Animalele sint eligibile pentru subventie daca sint identificate si inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor, iar proprietarii acestora nu au datorii la bugetul de stat sau local. în caz de forta majora, respectiv decesul animalelor in urma unei boli sau in urma unui accident de care proprietarul nu este responsabil, acesta din urma este obligat sa anunte la centrul judetean APIA, in termen de zece zile, modificarea survenita si sa prezinte documentele doveditoare. Cit priveste autenticitatea datelor inscrise de tarani in cererile de sprijin, directorul APIA spera ca dupa verificarea completa a dosarelor sa nu apara probleme legate de falsitatea informatiilor in scopul obtinerii ilegale a banilor, cu toate ca anul trecut s-a incercat "fentarea" legii de unii solicitanti. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.