Economic

Podgorenii chemati sa-si ia banii la reconversia vitei-de-vie

Doina Ganea
15 mai 2008 1690 vizualizări
Podgorenii care intocmesc un plan de reconversie a plantatiilor viticole pot primi de la UE intre 5.500 si 14.325 de euro la hectar

Proprietarii de terenuri agricole care vor sa inlocuiasca unele soiuri de vita-de-vie cu altele, indiferent de amplasament, trebuie sa se grabeasca sa-si depuna cererile la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea pina la 10 iunie. Aceasta deoarece normele de aplicare a programului de reconversie a plantatiilor viticole au aparut pe 8 mai, iar termenul limita de depunerea planurilor individuale este de pina la 10 iunie pentru campania din acest an si intre 1 martie si 10 iunie pentru celelalte campanii. Potrivit legii, podgorenii care intocmesc un plan de reconversie a plantatiilor viticole pot primi de la Uniunea Europeana intre 5.500 si 14.325 de euro pentru un hectar. Potrivit directorului executiv al Directiei de Inspectie din cadrul DADR Vrancea, Crin Constantinescu, ordinul ministrului agriculturii Dacian Ciolos, care reglemeteaza normele de aplicare a programelor de reconversie, aduce si imbunatatiri semnificative. "In primul rind nu se mai pleaca de la o suprafata minima de 0,5 ha ci de la 0,3 ha pentru reconversie. In al doilea rind, nu mai exista o limita privind suprafetele care pot fi cuprinse in planul de reconversie, cum era anul trecut de pina la 150 ha. Dupa care s-a convenit unificarea a doua masuri intr-una singura si anume contopirea partii de proiectare, cartare si pregatirea terenului cu partea de plantare. Adica viticultorul care si-a propus sa cultive un anumit soi, dar nu il mai gaseste pe piata, poate sa modifice planul de reconversie fara sa mai ceara acordul Ministerului Agriculturii", ne-a declarat directorul Crin Constantinescu. Oficialii DADR au inceput o campanie de promovare a acestor masuri in toate localitatile din mediul rural prin postarea unor anunturi la fiecare sediu de primarie si la Centrele Locale de Consultanta Agricola. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.