Primii miei de Paste pe tarabe, la 15 lei kilogramul
Ieri a fost prima zi in care focsanenii au putut gasi carne de miel pe tarabele din Piata Moldovei, amplasate in zona boxelor de carne. Comerciantii si-au expus ieri marfa cu 15 lei kilogramul si au atras si primii musterii, care s-au grabit sa cumpere mielul, anticipind cresterea pretului spre sfirsitul saptaminii. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) vor verifica zilnic respectarea regulilor de igiena in aceste spatii si, de asemenea, se vor asigura daca animalele expuse la vinzare sint insotite de certificate de sanatate. In Piata, mieii destinati comercializarii provin in cea mai mare parte din gospodariile oamenilor. Mieii au fost sacrificati prin asomare la cele cinci abatoare din judet aprobate sanitar-veterinar, respectiv: doua la Adjud si cite unul la Focsani, Tataranu si Gologanu. "Realizam o supervizare continua a tuturor animalelor sacrificate expuse pe tarabe spre vinzare, pentru respectarea stricta a tuturor normelor de igiena. De asemenea, verificam documentele de provenienta ale carnii, prelevam probe pentru verificare si marcam prin stampilare carnea. In toate aceste zile facem verificari permanente, pentru ca sanatatea consumatorului e importanta", ne-a spus dr. Elena Serbu, sefa circumscriptiei sanitar-veterinare Focsani 1, care are in supervizare Piata Moldovei. Marcarea carnii de miel destinata pietei nationale se face cu o stampila de forma rotunda, iar carnea de miel obtinuta in unitati autorizate pentru schimburi intracomunitare se marcheaza cu o stampila ovala. Pe linga cele cinci abatoare, in Vrancea mai exista trei puncte autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, la: Vidra, Suraia si Paunesti, care dispun si de echipamente de asomare. Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile amenajate temporar va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Mieii sacrificati in aceste puncte nu pot fi transportati si comercializati in alte localitati. Comerciantii de carne de miel din Piata Moldovei au acces pe tarabe pina vineri, intre orele 7.00 "" 18.00, iar in ultima zi, simbata, 26 aprilie, pina la ora 12.00. (Mihaela BESLEAGA)