Economic

Cotele de lapte, sub asteptari

Doina Ganea
10 mar 2008 727 vizualizări
Producatorii de lapte de vaca nu vor depasi cota de lapte anuntata pentru perioada 2007-2008 u nindeplinirea cotei a fost cauzata de seceta, stuctura fermelor si virsta inanintata a crescatorilor

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura apreciaza ca producatorii de lapte de vaca nu vor depasi in anul de cota 2007-2008 cantitatile alocate de catre Uniunea Europeana. Estimarile au fost realizate pe baza analizei efectuate de Directia de Administrare a Cotei de Lapte din cadrul APIA, la incheierea primelor 10 luni din anul de cota 2007-2008. Potrivit specialistilor, in acest caz Romania nu va plati taxa pentru depasirea cotei alocate, dar nici fermierii care au depasit cota de lapte nu vor fi penalizati, intrucit cantitatile nerealizate sint mai mari decit cresterile. Potrivit unui comunicat de presa al APIA Vrancea, nerealizarea cantitatilor din cota de lapte a fost cauzata in primul rind de conditiile anului agricol, in care din cauza secetei crescatorii de animale nu au reusit sa-si faca stocurile necesare de furaje. Un alt motiv important l-a constituit structura fermelor. In Romania 64% din producatorii inregistrati in sistemul cotei de lapte detin o vaca si aproximativ 32% au peste 60 de ani. "Pentru inchiderea anului de cota APIA atentioneaza producatorii care detin cota de vinzari directe sa isi completeze declaratiile anuale ce vor fi trimise acestora pina la data de 14 mai 2008. Producatorii care nu vor transmite datele referitoare la productia vinduta vor fi sanctionati si li se va retrage cota individuala la rezerva nationala", se arata in comunicatul APIA Vrancea. Potrivit aceleiasi surse, alocarea cotei se va face pe baza unor criterii obligatorii, precum atestat privind pregatirea profesionala, dovada productiei de lapte solicitate sau respectarea codului bunelor practici de cresterea vacilor de lapte. La finele lunii ianuarie cota de livrari a Romaniei a fost de 1.320.55 tone, numarul producatorilor inregistrati fiind de 290.316 persoane, in timp ce la rezerva nationala de livrari existau 8.101 tone. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.