Economic

Anul agricol 2007 - Retrospectiva

Doina Ganea
28 dec 2007 1080 vizualizări
Agricultorii vrinceni au primit in 2007 despagubiri de aproape 10 milioane de lei pentru culturile calamitate de seceta u 24 de milioane de lei a costat refacerea islazurilor comunale din 10 localitati ca urmare a inundatiilor din 2005 u investitiile din 2008 in aceste pasuni vor face ca fermierii sa-si poata vinde laptele la pret aproape dublu catre marii procesatori u 2008 va aduce protectia culturilor impotriva grindinei prin infiintarea unei statii de lansare a rachetelor antigrindina

Anul 2007 le-a adus fermierilor vrinceni seceta care le-a afectat culturile de rapita, griu, porumb si floarea soarelui. Ca o compensare, lipsa indelungata a ploilor a facut ca vinul obtinut din recolta acestui an sa fie mai valoros, cu mai multa savoare si tarie. Guvernul a stabilit in 2007 si citeva masuri reparatorii, acordind despagubiri pentru culturile afectate de seceta (griu, rapita, porumb, floarea soarelui) si subventii pentru reconversia vitei-de-vie, reabilitarea pasunilor afectate seceta sau inundatii. In plan local, sefii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala au avut ca tema principala de lucru la inceputul anului finalizarea actiunii privind cota de lapte, intocmirea registrului fermelor agricole, inventarierea suprafetelor de vegetatie agricola, pentru care UE acorda 56 de euro/ha si acordarea subventiilor la lapte si carne pentru crescatorii de animale.


Ajutoarele guvernamentale acordate prin Ministerul Agriculturii privind sumele primite conform Legii 381/2007 pentru suprafetele calamitate, atit pentru cele infiintate in toamna anului 2006, cit si pentru culturile din primavara anului 2007, au fost de aproape 10 milioane de lei. Pentru anul agricol 2006-2007 au beneficiat de despagubiri 65 de producatori agricoli, care au depus la DADR Vrancea 102 dosare. Situatia pe culturi a fost urmatoarea: la griu au fost platite despagubiri pentru 6680,18 ha, la orz 167 ha, la rapita 3302,45 ha, iar la orzoaica de toamna 820,43 ha. In total, pentru culturi de toamna au fost acordate despagubiri pentru 10.970,06 ha, valoarea totala fiind de 3,26 milioane de lei. Pentru culturile insamintate in primavara anului 2007, porumb si floarea soarelui, au fost solicitate si distribuite catre producatorii agricoli trei transe de aproape 5 milioane de lei, corespunzatoare unor suprafete de 8.858,49 ha, din care 5.419,45 ha porumb si 3439 ha de floarea soarelui. In prezent, fermierii mai au de primit 431.700 de lei pentru dosarele intocmite recent si pentru care DADR Vrancea a facut ultima solicitare. Numarul de beneficiari ai despagubirilor pentru culturile infiintate in primavara a fost de 62, cu un numar de 138 de dosare, existind societati care au depus dosare atit pentru cultura de floarea soarelui, cit si porumb. Prin Compartimentul de inspectie, DADR a facut verificari prin sondaj la 21 de beneficiari ai acestor despagubiri si la care nu s-au gasit nereguli in completarea dosarelor de subventie.


Refacerea islazurilor comunale


Inca de la inceputul anului, DADR a angajat studii de fezabilitate si proiectare pentru reabilitarea islazurilor comunale din 10 localitati, care au fost afectate de inundatiile din anul 2005. Printre acestea se numara Rastoaca, Vulturu, Maicanesti, Nanesti, Milcovul, Vinatori. Pentru islazurile anuntate, directorul DADR Vrancea, Costica Neata, sustine ca sint aproape de finalizare executarea lucrarilor de reabilitare, valoarea acestora depasind 25 de milioane de lei. "Primele 10 perimetre sint aproape de finalizare la executie. Am avut probleme cu unele din ele, cum ar fi cel de la Nanesti, dar aici vom veni cu suprainsamintare in primavara, problemele fiind din cauza secetei", a declarat Costica Neata. Alte islazuri vor intra in reabilitare anul viitor, ca urmare a finalizarii studiilor de fezabilitate si de proiectare. Este vorba de Biliesti, Slobozia Ciorasti, Mircesti, Armeni, Tataranu, Racoasa, Corbita si Timboiesti. Mai mult decit atit, pentru islazurile pe care nu s-au executat lucrari de mai bine de 30 de ani vor fi atrase investitii prin Asociatia Crescatorilor de Taurine. Aceste investitii vor viza realizarea de puturi forate acolo unde nu exista irigatii, imprejmuire cu gard electric, pentru infiintarea unor centre de muls la iesirea de pe islazul comunal, centre mobile de colectare care vor permite achizitia laptelui conform normelor europene. "Aceste investitii vor conduce evident si la cresterea pretului la lapte. Daca acum taranul primeste 0,5-0,6 lei/l de lapte, unele ferme organizate care predau lapte conform primesc peste 1 leu/l de lapte STAS. Interesul nostru este ca toata cota alocata sa poata fi preluata de intreprinderile mari producatoare si nu la orice pret", a precizat directorul DADR Vrancea, Costica Neata.


Alocatii bugetare pentru achizitia de utilaje


Legea 150/2006, privind investitiile pe agricultura a adus in Vrancea subventii in valoare de 68 milioane de lei. Subventiile pentru tratamentele fitosanitare in vii si livezi acordate pe baza Ordinului 911/2007 s-au ridicat anul acesta la 18,7 milioane de lei. Pentru achizitiile de utilaje reglementate prin HG 785 au fost facute plati, la inceputul anului 2007, in suma 1,2 milioane de lei. "Fermierii vrinceni au beneficiat in total prin cele doua hotariri guvernamentale, HG 562/2005 si HG 785/2006, de 40 de milioane de lei, prin care producatorii agricoli au fost dotati cu diferite utilaje, cum ar fi mori cu ciocanele, aparate de muls, motocositori etc. Putem spune ca sub aspectul alocatiilor bugetare acordate de Ministerul Agriculturii, anul 2007 a fost benefic pentru producatorii agricoli", a mai spus Costica Neata.


Rachetele antigrindina, trase in august 2008


Primele rachete antigrindina vor fi lansate anul viitor in Vrancea, cel mai probabil in luna august. Grindina care a facut ravagii in ultimii ani prin culturile vrincenilor si in special in podgorii va fi de acum inainte istorie, datorita amplasarii la Focsani a unei statii antigrindina. Prin Programul National de Dezvoltare a Sistemului Antigrindina prin Unitatea de combatere a caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea vor fi lansate primele rachete antigrindina. La propunerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, programul va contine trei obiective formate din punctul de comanda, depozitul logistic si un punct de lansare a rachetelor antigrindina pe islazul de la Mindresti. Metoda de lucru se bazeaza pe raspindirea in anumite formatiuni noroase detectate si pozitionate pe baza informatiei provenite de la un radar meteorologic, a unui aerosol special de prevenire a formarii ghetii de mari dimensiuni, cu ajutorul unei rachete usoare. Potrivit schemei de lucru, punctul de comanda de la Focsani va primi si analiza informatia radar (de la un radar meteo amplasat la Tecuci - Matca) si va elabora comenzi de lansare pentru 12 puncte de lansare de pe teritoriul judetului nostru si alte opt puncte de lansare de pe teritoriul judetului Galati. Aceste puncte de lansare sint dispuse in asa fel incit sa confere protectie suprafetelor agricole cultivate cu cele mai valoroase culturi (vii, livezi, legume etc.). Prin HG nr. 930/2007 au fost acordate anul acesta sumele de bani pentru realizarea etapei a VIII-a a Programului de realizare a sistemului antigrindina inceput in anul 2005. Tematica proiectului antigrindina a fost aprobata in Consiliul Tehnic si Economic pe obiective privind sumele cheltuite. Marea parte a sumelor au fost deja angajate cu Electromecanica SA Ploiesti. Dupa doi ani de investitii, la Vrancea au fost finalizate studiile de teren pentru punctele de lansare a rachetelor antigrindina, pentru punctul de comanda si antenele sistemului de comanda. "Noi am finalizat toate etapele proiectarii. Toate lucrarile prevazute in proiect au fost finalizate si receptionate. Au mai ramas cele de constructie efectiva. Din discutiile purtate cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, am primit asigurari ca exista intelegerea necesara pentru ca Vrancea sa primeasca fonduri cel tirziu pina in luna aprilie 2008 pentru inceperea lucrarilor de executie la primele sapte puncte de lansare a rachetelor si la centrul de comanda, astfel incit pina in luna august sa putem face tragerile experimentale", ne-a declarat Costica Neata. Potrivit acestuia, proiectul antigrindina este prevazut a se realiza pe zona Moldova II in termen de patru ani, anul 2009 fiind anul incheierii executiei lucrarilor. (Doina GANEA)


  • Semne bune anul are


  • Conditiile pedoclimatice din toamna acestui an au fost extrem de favorabile infiintarii culturilor. Precipitatiile care au inceput din august au redus deficitul de apa in sol si au condus la efectuarea unor lucrari de buna calitate la arat, la pregatit teren si la semanat. In cursul lunii septembrie a existat chiar un excedent de 56,8 litri/mp fata de media multianuala, iar in octombrie excedentul a fost de 69 l/mp. Si subventiile acordate la timp au ajutat fermierii sa se puna la punct cu lucrarile agricole de toamna. Cit priveste starea de vegetatie, la sfirsitul acestui an densitatile sint cuprinse intre 400 plante/mp pe 74% din suprafata cultivata, care reprezinta 13.428 ha. Potrivit specialistilor DADR, productiile care se prefigureaza pentru anul viitor vor fi indestulatoare, daca si guvernul va sprijini reabilitarea sistemului de irigatii, mai ales pe cel din zona Suraia. Potrivit directorului Costica Neata, in 2008 plantele oleaginose vor ocupa un loc important in agricultura romaneasca. Anul viitor va fi o cerere foarte mare de griu, dar pentru rapita si, in general, pentru oleaginoase se prefigureaza un viitor frumos. UE ne obliga ca pina in anul 2013 sa aducem in componenta motorinei pina la 20% biodiesel. Acesta se obtine din productia de oleaginoase, rapita, floarea soarelui, soia etc. Astfel, taranii vor putea sa-si vinda la preturi mult mai mari productiile de soia, rapita sau floarea soarelui. (D. G.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.