Economic

Alternative pentru bunastarea fermierilor

Doina Ganea
20 dec 2007 4756 vizualizări
Culturile de catina, plante medicinale sau de nuci ar putea aduce bani mai frumosi decit culturile clasice de griu si porumb.

Culturile de nuci, castan comestibil, aluni sau catina poit aduce bani bun fermierilor

Toate acestea insa numai respectind tehnologia si asigurarea unei piete de desfacere. "As putea recomanda fermierilor sa mearga pe plante medicinale care sint foarte bine platite. Daca este respectata tehnologia ar putea fi atrase venituri substantiale pe hectar. Se pot planta nuci sau culturi de catina, dar nu-i suficient sa-si infiinteze ferme de catina. Trebuie ca fermierul sa mearga mai departe in a se organiza, sa faca pasul urmator prin a se organiza in asociatii ale cultivatorilor de catina. In acest fel isi poate promova un program de finantare pentru procesarea fructelor de catina in asa fel incit sa nu-si mai poata vinde numai materia prima, ci si produsul finit" ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, Costica Neata. Cultivarea nucilor ar fi, de asemenea, o activitate profitabila pentru agricultorii vrinceni, avind in vedere ca profitul la un hectar de plantatie de nuci ajunge la peste 5.000 de euro. Piata de desfacere pentru acest produs este asigurata de atit in Uniunea Europeana cit si in Statele Unite ale Americii. Vecinii nostri din Moldva stau cel mai bine la acest capitol din toate tarile estice, in sensul ca moldovenii recolteaza la ora actuala nuci de pe o suprafata de peste 2.000 de hectare. "In urma cu trei saptamini am fost pe teren impreuna cu un reprezentat al Asociatiei de Nuciferi din Republica Moldova sa vedem suprafetele pe care se pot planta nuci. Eu militez pentru infiintarea unor plantatii de castan comestibil, nuci sau aluni. Cultura de nuc nu este asa de pretentioasa ca marul. Avem un investitor care isi propune infiintarea unei culturi de 50 ha de nuci la Maicanesti. Incurajam cultura de nuci in special pe terenurile neproductive. Totodata, dorim infiintarea acelor perdele forestiere cu nuc forestier care produce un lemn foarte pretios", a continuat directorul Costica Neata. Conform specialistilor DADR, in functie de specie nucul poate produce prima recolta la 4-5 ani. Pentru productia de lemn, nucul forestier este profitabil, adica se poate scoate un metru cub de cherestea dintr-un singur copac, dupa 20-25 de ani. Francezii insa cultiva o specie de nuci care ajunge la maturitate dupa 10-15 ani. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.