Economic

Un roman a realizat primul motor din componente făcute cu o imprimantă 3D

Ziarul de Vrancea
8 mai 2017 608 vizualizări
Bărbatul este cercetător la ”Transilvania” din Braşov u cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizării acestuia au fost asigurate de universitate

Un cercetător de la Universitatea ”Transilvania” din Braşov, care a şi predat la instituţia de învăţământ superior, a realizat un motor de avion din componente făcute din oţel şi aluminiu cu o imprimantă 3D, acesta fiind, potrivit reprezentanţilor universităţii, primul prototip de acest fel din lume. Potrivit reprezentanţilor Universităţii ”Transilvania”, motorul realizat prin printare 3D este de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotaţii pe minut, fiind primul de acest fel din lume. ”Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eşapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămaşa cilindrului şi biela de transmitere a mişcării, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM şi SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, suruburile, piuliţele şi bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol şi ulei“, se arată într-un comunicat al Universităţii ”Transilvania” din Braşov. Cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizării acestuia au fost asigurate de universitate. ”Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor se va putea renunţa la fabricarea matriţelor pentru care costurile de producţie sunt foarte mari şi se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producţia în serie a produsului”, mai precizează sursa citată. Motorul a fost realizat de Valentin Stamate, care de patru ani este cercetător la Universitatea ”Transilvania” din Braşov, la departamentul de Ingineria fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie tehnologică şi management industrial. În urmă cu doi ani, el a renunţat la activitatea didactică şi s-a dedicat exclusiv activităţii de cercetare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.