Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Asociaţie: Turbinele eoliene au asigurat 15,5% din consumul brut de energie

Ziarul de Vrancea
16 ian 2017 732 vizualizări
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a anunţat luni că în perioada 6-15 ianuarie, când autorităţile au emis coduri galbene şi portocalii din cauza vremii rele, parcurile eoliene au acoperit 13,83% din întreaga producţie de electricitate şi 15,5% din consumul brut de electricitate.

În perioada respectivă s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh a reprezentat consumul brut de electricitate, arată un comunicat al RWEA. Industria eoliană a generat 0,30 TWh între 6-15 ianuarie, potrivit RWEA. "În acest interval industria eoliană a înregistrat variaţii, cu vârfuri în 6, 7 şi 14 ianuarie, când peste o cincime din producţia de electricitate a României a fost furnizată de această tehnologie”, se precizează în comunicat. În contextul ultimelor zile, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute la scara întregii Românii, iar consumul de energie electrică a înregistrat sporuri considerabile, industria eoliană a demonstrat că "este un participant cheie pe piaţa de electricitate din România”, spun oficialii RWEA. Aceştia spun că energia eoliană participă la reducerea semnificativă a consumului de combustibil fosil, respectiv a costurilor asociate, “oferind sistemului energetic o energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră”. “Conform datelor furnizate de platforma Electricity Map, care oferă în timp real date referitoare la mixul de producţie a electricităţii şi a emisiilor de dioxid de carbon asociate, se poate constata că România este comparabilă cu Germania, Marea Britanie şi alte ţări cu ambiţii foarte mari în procesul de decarbonizare”, mai spun reprezentanţii asociaţiei. Potrivit acestora, investiţia în surse regenerabile de producţie este una strategică pentru siguranţa şi buna funcţionare a sistemului energetic, iar "România ar putea atinge un mix energetic mai curat şi mai ieftin”.

Companiile pot debloca oportunităţi de 12.000 miliarde dolari

Companiile ar putea debloca oportunităţi de afaceri de cel puţin 12.000 de miliarde de dolari şi să creeze până la 380 de milioane de locuri de muncă până în 2030, prin implementarea câtorva obiective majore de dezvoltare, potrivit unui studiu publicat luni, la Davos, de Comisia pentru Afaceri şi Dezvoltare Sustenabilă, transmite Reuters. Potrivit acestui grup, creat la Davos în 2016, este probabil ca presiunile asupra companiilor de a deveni actori sociali responsabili vor creşte. Grupul a fost lansat pentru a încuraja companiile să ia iniţiativa în reducerea sărăciei şi pentru dezvoltarea durabilă. Între membrii acestui grup se află directori ai unor companii multinaţionale precum Edelman, Pearson, Investec, Merck, Safaricom, Abraaj, Alibaba şi Aviva, alături de profesori, ecologişti, lideri sindicali şi filantropişti. Companiile au un rol major în îndeplinirea obiectivelor ONU pentru Dezvoltare Sustenabilă, pentru oprirea sărăciei şi protejarea planetei. ”Îndeplinirea obiectivelor globale deschide un câştig economic de cel puţin 12.000 de miliarde de dolari pentru sectorul economic înă în 2030, posibil de 2-3 ori mai mare”, se arată în studiu. Potrivit analizei, aceste obioective pot fi realizare prin acţiuni în patru domenii, energie, oraşe, agricultură şi sănătate. Cele 12.000 de miliarde de dolari reprezintă economii şi venituri ale companiilor, fiind echivalente cu o zecime din estimările referitoare la profducţia economică, în timp ce 90% din noile locuri de muncă vor şi în regiunile aflate în dezvoltare.


Bateriile, principalul motiv al aprinderii telefoanelor Note 7

Bateriile au fost principalul motiv al aprinderii unora dintre smartphone-urile Galaxy Note 7, a declarat luni o persoană apropiată situaţiei, în urma unei investigaţii efectuate de Samsung Electronics, transmite Reuters. Cel mai mare producător de smartphone-uri din lume vrea să lase în urma sa cel mai mare eşec al siguranţei unui produs din istoria tehnologiei şi se pregăteşte de lansarea Galaxy S8 în prima jumătate a acestui an. Investitorii şi analiştii afirmă că este esenţial ca Samsung să ofere o explicaţie convingătoare şi detaliată legată de defectul Note 7 şi despre cum va preveni apariţia unor probleme asemănătoare. Rezultatele investigaţiei vor fi anunţate probabil pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de publicarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al patrulea, a spus persoana. Directorul diviziei de dispozitive mobile, Koh Dong-jin, va anunţa rezultatele precum şi noi măsuri pentru a preveni apariţia unor probleme similare la dispozitivele viitoare. Un purtător de cuvânt al Samsung Electronics a refuzat să comenteze.

Statul a împrumutat 730 milioane de lei pe şase ani

Ministerul Finanţelor a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 730,4 milioane lei (162 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, peste dublul sumei programate, de 300 milioane de lei, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 3,14%, în linie cu licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei. Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 933,6 milioane de lei, peste triplul sumei cerute de stat. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,15%, iar cel mediu, de 3,14% pe an, potrivit datelor BNR. În 5 şi 6 decembrie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 345 milioane de lei, la un randamant mediu de 3,15% pe an, în creştere semnificativă faţă de costul din noiembrie.


















 









































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.