Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Carrefour, dat în judecată pentru practici comerciale incorecte

Ziarul de Vrancea
10 nov 2016 923 vizualizări
Acţiunile Carrefour au scăzut puternic joi, după ce guvernul francez a anunţat că dă în judecată cel mai mare retailer din Europa din cauza practicilor comerciale incorecte, prin care a obligat furnizorii să reducă preţurile, transmite Reuters.

Reprezentanţii Carrefour, al doilea mare retailer din lume, au refuzat să comenteze. Acţiunile Carrefour au scăzut joi cu circa 3,5%, înregistrand una dintre cele mai slabe evoluţii între titlurile incluse în indicele CAC 40. ”În mod clar nu este o veste bună pentru Carrefour şi alţi retaileri francezi. Indiferent dacă procesul va avea sau nu succes, va avea impact, pentru că va exercita presiuni asupa comportamentului grupului faţă de furnizori”, a declarat Bruno Monteyne, analist la Bernstein. Titlurile Carrefour au scăzut cu circa 15% în 2016, performanţă inferioară celei a indicelui CAC 40. Producătorii de lapte şi carne din Franţa au organizat în acest an mai multe demonstraţii, afirmand că sunt obligaţi să lucreze în pierdere din cauza supracapacităţii şi a presiunilor asupra preţurilor exercitate de retaileri. Guvernul socialist a avertizat comercianţii să nu provoace scăderea preţurilor în timpul negocierilor anuale pentru preţurile din 2017. Ministerul francez al Economiei a spus miercuri că vrea o amendă şi un ordin judecătoresc împotriva Carrefour, pentru a opri practicile coemrciale abuzive. În urma investigaţiei, autorităţile au descoperit că grupul Carrefour a obligat furnizorii să accepte discounturi semnificative fără să le ofere nimic în schimb, ca precondiţie pentru participarea la negocierea anuală a preţurilor, ceea ce este împotriva legii. Guvernul a avertizat în comunicat că şi alţi retaileri ar putea fi supuşi unor ordine judecătoreşti, pentru a pune capăt practicilor abuzive.

Statul nu s-a înţeles cu băncile de la dobanzi

Ministerul Finanţelor a suferit un eşec ieri, în tentativa de a plasa titluri de stat de 200 de milioane de lei scadente în 24 septembrie 2031, considerată un test pentru maturităţi atat de lungi, respingand toate ofertele, pe fondul cererii scăzute şi a dobanzilor mari cerute de către bănci, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit doar 150,6 milioane lei, sub suma anunţată a licitaţiei, şi au cerut dobanzi dconsiderate prea mari de către Ministerul Finanţelor. Eşecul vine după un semi-eşec la licitaţia precedentă din aceeaşi emisiune pe 15 ani, din 6 octombrie, cand Ministerul Finanţelor a reuşit să vandă obligaţiuni în valoare de doar 110,5 milioane lei, din valoarea programată, de 200 milioane lei. În urma licitaţiei din octombrie, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,69%, iar cel mediu - de 3,63% pe an. Obligaţiunile statului, care fac parte dintr-o emisiune nouă, au o rată a cuponului de 3,65%. Analiştii se aşteptau la o licitaţie dificilă, la o zi după aflarea rezultatului alegerilor din Statele Unite, încheiate cu victoria neaşteptată a lui Donald Trump.

Romania are un potenţial de creştere economică de 4,2%

Romania are un potenţial de creştere economică de 4,2% în perioada 2017-2020, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, în cadrul conferinţei “Dezvoltarea Romaniei 2016”, organizată de revista Capital, în care a mai precizat că Romania are şanse să se apropie, pană la finalul acestui deceniu, la 70% din media nivelului de dezvoltare al Uniunii Europene, calculat după paritatea puterii de cumpărare.  “Romania se află într-o poziţie foarte bună. Are o creştere economică foarte bună, fără dezechilibre. Îndatorarea este foarte scăzută. Am avut rate recod la finanţarea publică. Toate acestea reprezintă premisele pentru o dezvoltare durabilă. Romania are un potenţial de creştere  de 4,2% în perioada 2007-2020, dublul faţă de media europeană”, a spus Dragu. Ministrul a subliniat că Romania a recuperat în ultimii ani din decalajul faţă de astatele dezvoltate din UE. “În unele ţări convergenţa a funcţionat bine, în alte mai puţin bine. Romania şi-a redus decalajul faţă de alte ţărin din UE, iar convergenţa s-a îmbunătăţit cu 22 de puncte procentuale, de la 34% la 56,6% în 2015”, a spus Dragu.

Producţia de petrol a OPEC a atins un nivel record

Producţia OPEC a atins un nivel record în octombrie şi se va menţine la un nivel ridicat şi în noiembrie, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie care scoate în evidenţă dificultăţile cartelului de a adopta un plan de reducere a livrărilor la reuniunea de la sfarşitul acestei luni, transmite MarketWatch. OPEC a convenit în septembrie, la Alger, să reducă livrările de petrol cu pană la 2%, pentru a limita excedentul de ofertă de pe piaţa mondială care a dus la scăderea cotaţiilor. De atunci, membrii organizaţiei nu au reuşit să cadă de acord asupra contribuţiei fiecăruia la îndeplinirea acestui obiectiv. În raportul lunar referitor la piaţa petrolului se arată că producţia OPEC a crescut în octombrie cu 230.000 de barili de petrol pe zi, la un nivel record de 33,83 milioane de barili de petrol pe zi, cu mult peste plafonul maxim propus. Un astfel de nivel de producţie arată că OPEC ar trebui să reducă livrările de petrol cu 830.000-1,33 milioane de barili pe zi, pentru a ajunge la plafonul convenit la întalnirea de la Alger. "Nu putem anticipa rezultatul reuniunii de pe 30 noiembrie, dar puteam vedea amploarea sarcinii care ne aşteaptă”, se arată în raport.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2723 zile, 19 ore, 24 minute, 21 secunde
Deci francezii pot sa intervina atunci cand comerciantii lor isi fac de cap dar in Romania alesii nostri si cei aflati la putere spun ca nu se poate, ca ,,economia de piata,, regleaza totul, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.