Economic

Impactul conversiei creditelor în franci elveţieni în lei va fi redus

Ziarul de Vrancea
13 oct 2016 716 vizualizări
O lege referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni în lei la cursul de schimb istoric, aşteptată să fie adoptată de Parlament săptămana viitoare, nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncilor din Romania, potrivit Fitch Ratings.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Legea conversiei creditelor din franci elvenţieni în lei la cursul istoric, însă proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum. Agenţia de evaluare financiară a explicat într-un comunicat publicat joi că împrumuturile în franci elveţieni reprezintă o parte neglijabilă din totalul creditelor aflate în portofoliile băncilor cărora Fitch le-a atribuit ratinguri. Potrivit Fitch, în cazul băncilor cu portofolii mai mari de credite în franci există suficiente rezerve alocate pentru absorbirea posibilelor pierderi provicate de posibila conversie. Deprecierea leului faţă de francul elveţian, după 2007-2008, a făcut tot mai dificil pentru împrumutaţii dependenţi de veniturile în lei să îşi plătească ratele la credite, mai ales în cazul celor ipotecare. Creditele ipotecare contractate de persoane fizice reprezintă cea mai mare parte a împrumuturilor în franci elveţieni. Datele Băncii Naţionale a Romaniei arată că raportul mediu între rate şi venituri pentru împrumutaţii ipotecari în franci elveţieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare în franci erau neperformante la sfarşitul lui 2015. Discuţiile din Romania referitoare la conversia acestor credite au loc de mai mult timp. Potrivit BNR, conversia tuturor împrumuturilor în franci elveţieni la cursul de la data acordării va costa sectorul bancar  2,4 miliarde de lei (540 milioane euro). Suma este echivalentă cu aproximativ 50% din profitul net annual din 2016, bazat pe datele aferente primului semestru.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.