Economic

Cele mai sancţionate bănci din ţară

Ziarul de Vrancea
20 aug 2016 1092 vizualizări
Marfin Bank a primit opt amenzi de 100.000 lei în iulie de la BNR, iar Credit Europe Bank a scăpat cu sancţiuni mai uşoare

Numărul de sancţiuni decise de către Banca Naţională a Romaniei (BNR) împotriva băncilor prinse cu nereguli a crescut puternic în luna iulie, cea mai sancţionată entitate fiind Marfin Bank, o bancă de talie foarte mică pe piaţă, cu acţionari ciprioţi, care a primit opt amenzi cu o valoare cumulată de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arată datele publicate de banca centrală. Credit Europe Bank, o bancă controlată de un grup turcesc, a primit o amendă şi mai multe avertismente, în timp ce Creditcoop a fost sancţionată doar cu avertismente. Sancţiunile împotriva Marfin Bank au fost dispuse în 7 iulie prin ordinele 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 şi 71 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea sistemului bancar din Romania. Cea mai mare amendă, de 50.000 lei, a fost primită de Marfin Bank pentru neîndeplinirea cerinţelor de capital, "avand în vedere că, pentru datele de 31.01.2015, 28.02.2015 şi 30.09.2015, banca nu a îndeplinit cerinţele de fonduri proprii", arată BNR. În plus, banca nu a îndeplinit nici cerinţele legale de prudenţiale pentru instituţiile de credit, "avand în vedere că banca nu a dezvoltat o strategie de menţinere a nivelurilor de capital şi nu dispune de un plan explicit privind capitalul", potrivit băncii centrale. Marfin a mai primit cinci amenzi de cate 8.000 de lei fiecare, o amendă de 6.000 lei şi una de 4.000 lei pentru zeci de abateri constatate de către reprezentanţii BNR, între care nerealizarea unei politici scrise "privind administrarea conflictelor de interese pentru membrii organului de conducere" sau neactualizarea strategiei de afaceri în 2015 şi neelaborarea strategiei de afaceri pentru anul 2016. Anterior, în 28 martie, Marfin Bank a fost sancţionată doar cu avertisment scris pentru încălcarea prevederilor regulamentului privind cerinţele prudenţiale pentru bănci, pentru că una dintre expuneri a depăşit 25% din capitalul eligibil al băncii. O altă bancă din Romania care a primit sancţiuni în serie în luna iulie este Credit Europe Bank. În 1 iulie, banca a primit de la BNR o amendă de 4.000 lei şi cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, între care neîndeplinirea unei măsuri dispuse anterior de banca centrală, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS. De asemenea, "instituţia de credit nu a dezvoltat scenarii de stress test provenite din deteriorarea portofoliului de credite în CHF, care să ţină seama de impactul generat de acest portofoliu în indicatorii de prudenţă bancară", a precizat BNR. Tot în 1 iulie, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop a primit şapte avertismente scrise pentru diverse abateri considerate de gravitate mai mică, iar banca Intesa Sanpaolo Romania, controlată de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sancţionată cu avertisment scris pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse anterior de către BNR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.