Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Turiştii străini au cheltuit 1,1 miliarde de lei în Romania în trei luni

Ziarul de Vrancea
16 iun 2016 668 vizualizări
Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini (nerezidenţi) în Romania l-a reprezentat afacerile

Aproximativ 414.000 de turişti străini au venit în Romania în primul trimestru al anului, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la peste un miliard de lei, arată datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini (nerezidenţi) în Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, targuri şi expoziţii (63,3% din numărul 

total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentand64,0% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în Romania l-a reprezentat călătoriile în scop particular pentru 36,7% din numărul total de turişti nerezidenţi, dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe pentru 61,7%. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielilepentru cazare (54,5%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (93,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi înrestaurante şi baruri au fost de 16,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 32,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Din totalul nerezidenţilor sosiţi în Romania, 48,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,0% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în Romania a fost avionul (78,3% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,1%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,7%.

Economia germană va creşte peste aşteptări 

Prognoza de creştere pentru Germania a fost revizuită în creştere de Institutul IFO de statistică, la 1,8% anul acesta. În primăvara acestui an, creşterea pentru economia germană era estimată la 1,6%. "Primul trimestru al anului este mai bun decat ne aşteptam. Creşterea economiei germane a început în 2014 şi ar putea să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp decat era anticipat", a spus Timo Wollmershauser, director al IFO Center. Wollmershäuser se aşteaptă ca rata şomajului în Germania să scadă la 6,1% anul acesta faţă de 6,4% în 2015 şi se aşteaptă să se stabilizeze în jurul valorii de 6,1% în 2017. Astfel, vor fi doar 2,7 milioane de persoane care nu vor avea un loc de muncă în economie, comparative cu 2,8 milioane în 2015. "Scăderea ratei şomajului va lua o pauză pentru că fluxul mare de refugiaţi veniţi în Germania vor trebui integraţi gradual în piaţa muncii", a explicat el. Angajările vor creşte în perioada estimate şi se va ajunge la 43,6 milioane de anajaţi în economie, faţă de 43,1 milioane în 2015. Pană în 2017 se estimează că vor fi 43,9 milioane de angajaţi.Inflaţia în Germania va creşte de la 0,3% anul trecut la 0,5% anul acesta, iar în 2017 se estimează o inflaţie de 1,5%. "Germania se apropie de ţinta de inflaţie de aproape 2%, setată de BCE", a spus Wollmershäuser. Exporturile Germaniei vor continua să crască cu aproximativ 2,9% anul acesta şi vor creşte cu 4,1% în 2017. 

Profi ajunge la 407 magazine după trei noi deschideri

Lanţul de supermarketuri Profi îşi continuă expansiunea în mediul rural prin inaugurarea a trei noi magazine în format Loco, adăugand trei localităţi din Cluj, Suceava şi Prahova pe harta reţelei. Recent, compania a deschis un magazin Profi Standard la Craiova şi două unităţi în format Loco în două localităţi din judeţele Olt şi Timiş. Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de peste 3,5 mld. lei (775 mil. euro), cu 40% mai mare decat cea obţinută în 2015. Anul trecut, pentru prima dată în ultimii ani, campionul expansiunii nu a mai fost lanţul belgian Mega Image, ci reţeaua de supermarketuri Profi, controlată de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors.Astfel, Profi a terminat anul 2015 cu un total de 367 de unităţi sub mai multe formate şi branduri, numărul magazinelor fiind mai mare cu 92 comparativ cu cel de la finalul lui 2014.

Cota de piaţă a Volkswagen a ajuns la miminum ultimilor cinci ani

Cota de piaţă a Volkswagen în Europa s-a contractat luna trecută cel mai mult din decembrie, în condiţiile în care efectele scandalului emisiilor au împiedicat producătorul german să profite de îmbunătăţirea sentimentului cumpărătorilor din piaţă. Vanzările în primele cinci luni ale grupului Volkswagen, inclusiv Skoda Seat şi Audi, au reprezentat 23,9% din noile înmatriculări din regiune, cel mai jos din 2011, faţă de 25% anul trecut. La nivel de industrie, vanzările au crescut cu 9,7%, la 6,58 de milioane de maşini vandute, însă creşterea Volkswagen este cu mult în urma pieţei, de numai 4,9%, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Automobile. Măsurile de stimulare oferite de Banca Centrală Europeană au ajutat la creşterea încrederii economice în luna mai la maximul ultimelor patru luni în zona euro. Aceasta a dus la o creştere a cererii pentru maşini de la Renault, Fiat sau BMW, care ademenesc consumatorii cu noi utilitare sport. În contrast, creşterea la Volkswagen a fost ţinută în frau de rechemări de maşini şi de procesele care au ţinut scandalul emisiilor viu în mintea cumpărătorilor. 

BCE introduce noua bancnotă de 50 de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi că va prezenta publicului noua bancnotă de 50 de euro din seria 'Europa' la data de 5 iulie 2016 iar punerea în circulaţie a acesteia este prevăzută pentru primăvara anului 2017, informează AFP. Aceasta va fi cea de-a patra bancnotă din seria 'Europa', după cea de 5 euro care a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfarşitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro iar în luna noiembrie 2015 de noua bancnotă de 20 euro. "Noi — Eurosistemul şi partenerii noştri din sector — am demarat din timp preparativele pentru introducerea noii bancnote de 50 euro, pentru a asigura că firmele sunt pregătite, astfel încat cetăţenii să poată utiliza pretutindeni fără probleme noile bancnote începand cu data intrării lor în circulaţie", a declarat şeful Direcţiei bancnote a BCE, Ton Roos. Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată dintre toate cupiurile bancnotelor euro. Numărul bancnotelor de 50 de euro se ridică la peste 8 miliarde, reprezentand aproximativ 45% din totalul bancnotelor aflate în circulaţie. 

Acţiunile europene au deschis din nou în scădere 

Acţiunile europene au scăzut pentru a şasea oară în şapte zile, în condiţiile în care preţul petrolului a început un nou val de scădere, iar îngrijorările legate de politica monetară şi de creşterea economică slabă încep să îşi spună cuvantul. De asemenea, un impact major asupra acţiunilor europene îl are votul iminent pentru Brexit din 23 iunie, în condiţiile în care sondajele arată că din ce în ce mai mulţi britanici susţin ieşirea din Uniunea Europeană. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 1,1% în această dimineaţă şi se îndreaptă spre cel mai slab nivel din luna februarie. Apraope 550 din cele 600 de companii listate au înregistrat scăderi. Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scăzut cu 0.63%, înregistrand un declin de 3,61% faţă de luna trecută, în timp ce DAX al Germaniei a avut o scădere de 0,75%, iar CAC 40 al Bursei din Paris a scăzut cu 0,68%. La Bucureşti, indicele BET a scăzut de asemenea, cu 0,40%. "Nu sunt destul de mulţi cumpărători pentru a preveni impactul negative", a spus Guillermo Hernandes Sempre, şeful de tranzacţionare de la Eppstein, Germania, care manageriază un fond de 220 de milioane de euro. "Cu cat vorbesc mai mulţi oameni despre Brexit, cu atat se creează o teamă mai mare între investitori, iar comentariile extrem de rezervate ale şefei FED Janet Yellen nu aduc prea mult suport", a adăugat el. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.