Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Băncile au raportat un profit de peste un miliard de euro

Ziarul de Vrancea
19 feb 2016 720 vizualizări
Sistemul bancar şi-a majorat activele la peste 377 miliarde de lei (circa 84 miliarde de euro), maximul ultimilor opt ani u caştigul record de anul trecut vine după pier¬derile record de circa un miliard de euro din 2014

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a reuşit anul trecut să obţină profit de peste un miliard de euro (peste 4,5 milarde de lei), după pierderile record din 2014, potrivit Ziarului Financiar. La sfarşitul pri¬mului trimestru din 2015, sistemul bancar avea un profit de 800 milioane de lei, la jumătatea anu¬lui caştigul a urcat la 1,2 miliarde de lei, iar la nouă luni rezultatul s-a du¬blat, la 2,2 miliarde lei, po¬trivit datelor anun¬ţate ofi¬cial de BNR. Băn¬cile au reuşit să ră¬mană pe profit pană la finele anului. Conform ZF, sistemul bancar şi-a majorat activele la peste 377 miliarde de lei (circa 84 miliarde de euro), maximul ultimilor opt ani. Atat rentabilitatea activelor (ROA), cat şi cea a capitalului (ROE) erau la finalul anului trecut în teritoriu pozitiv, ajungand la 1,35% şi, respectiv, 12,8%. Avand în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de circa un miliard de euro pentru sistemul bancar în 2015. Profitul record de anul trecut vine după pier¬derile record de circa un miliard de euro din 2014. Rata de solva¬bi¬litate - unul dintre cei mai importanţi indica¬tori urmăriţi de BNR, care arată cat de bine capitalizată este o insti¬tuţie de credit - ajungea la sfarşitul anului 2015 la 17,5%, mult peste minimul im¬pus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru a intensifica creditarea economiei. Anul trecut numărul băncilor s-a redus la 36.

Loteria bonurilor fiscale aferentă lunii ianuarie va avea loc duminică

A doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale din acest an va avea loc duminică, 21 februarie, pentru bonurile emise între 1 şi 31 ianuarie, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Fondul de premiere pentru extragerea lunară este de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Selecţia caştigătorilor va fi realizată în două etape. Duminică va fi organizată prima fază, care va consta în extragerea din urne a bilelor care vor desemna ziua şi valoarea bonurilor caştigătoare. După centralizarea cererilor de revendicare a premiilor, dacă numărul acestora este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea a maximum 100 de bonuri caştigătoare. Extragerea va fi organizată în studioul TV al Loteriei Romane, începand cu ora 17.00. Extragerea este publică şi va putea fi transmisă, în direct, de către toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Romane. Cererile de revendicare pot fi depuse începand cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor caştigătoare trebuie să depună bonurile fiscale, în original, copia actului de identitate şi o cerere, la orice administraţie fiscală. Un bon fiscal este considerat caştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, avand înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul şi seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora emiterii precum şi numărul de ordine). Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale caştigătoare în prima etapă de selecţie, va elibera o copie a acestora cu menţiunea "conform cu originalul", pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale pentru care s-au revendicat premiile se constată depăşirea numărului de maximum 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării a 100 de caştigători.

Renault Talisman, lansat în Romania la preţuri de la 21.800 de euro

Renault a început comercializarea noului model din clasa medie, Talisman, pe piaţa romanească, acesta avand preţuri ce pornesc de la 21.800 de euro, TVA inclusă, se arată într-un comunicat al producătorului francez. Talisman va înlocui în gama producătorului francez modelele Laguna şi Latitude. Autoturismul va avea trei variante de echipare: Life, Zen şi Intens. Primul nivel de echipare, Life, oferă în standard echipamente ca faruri de zi cu tehnologie LED, cruise control, frana de parcare asistată, sistem de asistenţă la pornirea din rampă, senzori de ploaie şi de lumină, tablou de bord digital TFT 7", oglinzi retrovizoare reglabile electric şi degivrante, climatizare automată bi-zona cu senzor de toxicitate, Stop&Start. Nivelul de echipare Zen propune ca echipamente standard în plus faţă de prima versiune: Tehnologia Multi-Sense, scaun pentru şofer reglabil manual pe înălţime cu reglaj electric lombar şi funcţie de masaj, scaun pentru pasagerul din faţă reglabil manual pe înălţime şi lombar. Pentru mai mult confort, clientul beneficiază de senzori de parcare faţă/ spate, geamuri electrice faţă şi spate cu impuls, volan şi schimbător de viteze îmbrăcate în piele, Renault R-Link 2, sistem multimedia conectat cu ecran tactil de 7'' şi jante de aliaj Bayadère de 17''. Versiune de echipare INTENS vine cu: faruri full LED PURE VISION cu funcţie cornering light şi stopuri spate tip LED cu efect 3D, senzor de avertizare pentru unghiul mort, sistem de închidere şi demaraj "maini libere" tip "Full Magic", lumina de întampinare sub oglinzile exterioare, scaun pentru şofer reglabil electric, cu funcţie de memorare şi reglaj electric lombar, funcţie de masaj şi ventilaţie, scaun pentru pasagerul din faţă reglabil electric, cu reglaj electric lombar, funcţie de masaj şi ventilaţie, scaune faţă şi volan cu funcţie de încălzire, sistem multimedia conectat cu ecran tactil de 8,7'', ambiantă de lumini interioare şi jante de aliaj Duetto de 18''. Renault Talisman va avea trei motorizări diesel - 1.5 dCi 110 cai putere, asociat cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte, Energy 1.6 dCi 130, combinat cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte şi Energy 1.6 dCi 160 EDC asociat cu transmisia automată cu dublu ambreiaj EDC cu şase trepte - şi una pe benzină Energie TCe 200 EDC (1.6 litri şi 200 de cai putere) asociat cu transmisia automată cu dublu ambreiaj EDC cu şapte trepte.

UPC Romania externalizează către Huawei managementul operaţiunilor

Compania de telecomunicaţii UPC Romania, membră a Liberty Global, a încheiat un parteneriat strategic cu Huawei Romania pentru managementul operaţiunilor din teren, a anunţat vineri compania de cablu. Parteneriatul prevede externalizarea mentenanţei reţelei şi a serviciilor din locaţiile clienţilor UPC Romania. Transferul echipelor care asigură în prezent operaţiunile din teren din departamentele de operaţiuni reţea şi operaţiuni clienţi UPC Romania către Huawei Romania se va face în cursul anului 2016. Astfel, Huawei va prelua responsabilitatea pentru serviciile specifice activităţii din teren. Compania a fost selectată în urma unei licitaţii organizate de UPC Romania, proces la care au participat jucători importanţi de pe piaţa locală de telecomunicaţii. Veniturile operatorului de telecomunicaţii prin cablu UPC Romania au crescut anul trecut cu 9,2%, la 633 milioane de lei, în timp ce baza de clienţi a consemnat, de asemenea, o evoluţie pozitivă, de 4,8%, la 1,24 milioane la finele anului trecut, raportat la perioada similară din 2014. În 2014, veniturile nete ale UPC Romania s-au situat la 580,2 milioane lei, iar în 2013 la 544,7 milioane lei. Huawei este un furnizor global în domeniul soluţiilor de tehnologie pentru informaţii şi comunicaţii. Compania deserveşte mai mult de o treime din populaţia lumii şi este prezentă în Romania din 2003.

Kruk administrează credite restante în valoare de 8,6 miliarde lei

Polonezii de la firma de recuperare creanţe Kruk administrează în Romania circa un milion de creanţe în valoare de 8,6 miliarde de lei, din care cele bancare cumulează 600.000 de cazuri şi pot ajunge la 80% din valoare, potrivit Ziarului Financiar.Cea mai mare parte a creanţelor bancare sunt cele aferente creditelor de consum negarantate. Astfel, este posibil ca polonezii de la Kruk, care au circa 500 de angajaţi în Romania, să fi plătit în jur de 400-500 de milioane de lei pentru portofoliul de creanţe bancare în condiţiile în care la nivelul pieţei pachetele de credite neperformante de con¬sum se vand la aproximativ 5% din valoarea nominală. Conform ZF, numărul de creanţe administrate pe sectorul bancar reprezintă aproape 60% din total, adică aproximativ 600.000, fiind urmat de creanţele administrate în telecom (35%), instituţii financiare (5%) şi asiguratori (2%). Kruk şi-a dublat numărul de creanţe administrate în ul¬timii ani, de la aproximativ 493.000 în 2011 la circa 905.000 pe întreg parcursul anului 2014, însă pentru întreg anul 2015 po¬lonezii vor depăşi un milion de creanţe. şi valoarea aces¬tora s-a dublat, de la aproximativ patru miliarde de lei în 2011 la 7,4 miliarde de lei în 2014, scrie Ziarul Financiar.

Numărul locurilor de muncă vacante este în creştere

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 2.200 faţă de precedentele trei luni, la 54.700, astfel că rata locurilor de muncă vacante a urcat uşor, la 1,21%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). "În trimestrul IV 2015, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,24%), sănătate şi asistenţă socială (2,49%), respectiv în alte activităţi de servicii (2,48%). În industria prelucrătoare s-au concentrat 26,0% din numărul total al locurilor de muncă vacante (14,2 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8,2 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 7,6 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,7 mii locuri vacante în învăţămant", arată INS, într-un comunicat. Cele mai mici valori, atat în ceea ce priveşte rata cat şi numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în industria extractivă (0,14%, respectiv 100 locuri vacante), urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,26%, respectiv 200 locuri vacante).

Romania a atras de pe pieţele externe 1,25 miliarde euro

Romania a atras joi de pe pieţele financiare externe 1,25 miliarde euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a două emisiuni de eurobonduri lansate în octombrie anul trecut, cu maturităţi în 2025 şi 2035. Astfel, statul a vandut obligaţiuni pe 10 ani de 750 de milioane de euro şi titluri pe 20 de ani în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe. "Suma a fost obţinută prin redeschiderea celor două tranşe de obligaţiuni în euro emise în octombrie 2015, la randamente în scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru tranşa de 10 ani şi de la 3,93% la 3,90% pentru tranşa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele două maturităţi. Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape două ori", potrivit Ministerului de Finanţe. Oferta totală a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atat din punct de vedere geografic, cat şi a tipurilor de investitori pentru ambele tranşe. Astfel, pentru tranşa cu scadenţă în 2025 distribuţia geografică a fost următoarea: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia şi alte ţări din Centrul şi Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania şi Austria (8%), Italia (5%), Asia şi Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte ţări (2%). În privinţa tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmaţi de bănci şi bănci private (22%), fonduri de pensii şi societăti de asigurare (11%), bănci centrale (5%) şi alţii (2%).





































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.