Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: România susţine instituirea unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui şi cel al cărnii de porc

Ziarul de Vrancea
14 feb 2016 605 vizualizări
România va susţine, alături de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui şi în cel al cărnii de porc, precum şi măsuri pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, care participă, astăzi , la Consiliul Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

  "Polonia va face luni, în Consiliul Uniunii Europene — Agricultură şi Pescuit, o informare referitoare la dificultăţile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă, dar şi cel al laptelui, iar România va adera şi va susţine acest demers. Polonia solicită lansarea unor mecanisme pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, inclusiv restituţii la export, deşi Comisia a afirmat că nu o să mai dea astfel de măsuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referinţă şi a preţurilor de intervenţie în sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privată în sectorul cărnii de porc şi ajustarea perioadelor de punere în aplicare, precum şi identificarea de noi pieţe şi eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului. Polonia mai vrea măsuri urgente la scară europeană, care să conducă la ridicarea embargoului rusesc şi la deschiderea pieţei ruse, dar şi scutirea producătorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproducţie pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizează. Noi intenţionăm să creăm în sectorul cărnii de porc un observator al cărnii de porc, care să monitorizeze piaţa", a subliniat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că, în cadrul Consiliului, delegaţia spaniolă va face şi ea o informare despre situaţia de pe piaţa laptelui şi a legumelor. "Sper să se găsească soluţii pentru că preţul laptelui s-a redus odată cu eliminarea cotelor. Cine ţipa mai tare în anii trecuţi să nu se diminueze cotele de lapte: Irimescu şi cu ministrul portughez, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă când am spus să fim atenţi că la vacă nu ai robinet să îl închizi după ce ai scos cota. În România, în afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru că nu există mecanisme europene la dispoziţie, în afara de stocarea privată şi ridicarea embargoului rusesc. Cred că aceasta ar fi soluţia şi sper ca anul acest să se şi întâmple. Sincer, nu văd soluţii pragmatice şi efective pentru sectorul laptelui şi la carnea de porc. Aici, aşa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontieră ca să nu mai ajungă orice şi oricum pe piaţa", a adăugat Irimescu.
Preşedinţia olandeză îşi va prezenta azi în cadrul Consiliului programul privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) şi simplificarea PAC.

Dacia recheamă în service 2.500 de maşini

Dacia recheamă în service 2.442 de maşini vândute în România, pentru posibile neconformităţi a bieletelor axiale de direcţie, scrie ProMotor. Dacia a comunicat că rechemările au început deja, iar clienţii vizaţi urmează să primească o scrisoare la domiciliu, prin care sunt înştiinţaţi că trebuie să vină pentru un control la cea mai apropiată unitate Dacia service.
Dacă între timp şi-au înstrăinat maşina aceştia sunt rugaţi să ofere datele noului proprietar, pentru a fi înştiinţat de către producător. Vizita la service se va face după ce clientul va face o programare telefonică la service-ul la care urmează să meargă. Modelele vizate sunt Logan II, Sandero II, Dokker şi Lodgy produse între jumătatea lunii septembrie şi începutul lunii decembrie 2015. Furnizorul care a livrat piesele respective este cel care a sesizat neconformitatea, mai scrie ProMotor.

Băncile greceşti nu vor avea nevoie de o nouă recapitalizare

Nu este niciun motiv să credem că băncile greceşti vor avea nevoie de o nouă recapitalizare, după ce ultima operaţiune de acest fel le-a furnizat o finanţare de 14,4 miliarde de euro, a declarat preşedintele Consiliului de supervizare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), Daniele Nouy.
"Planurile de capital au fost îndeplinite astfel că nu este nevoie de noi aporturi de capital. Din acest punct de vedere sunt într-o formă bună", a spus Daniele Nouy pentru cotidianul financiar elen Agora.
Nouy a adăugat că băncile greceşti nu vor fi incluse în viitoarea rundă de teste de stres care vor fi derulate de BCE în acest an, având în vedere că au trecut deja printr-un examen "riguros" anul trecut. BCE a derulat în luna octombrie o analiză atentă a calităţii activelor primelor patru mari bănci greceşti, după ce acestea au fost afectate de instabilitate politică, pierderea depozitelor şi introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital.
Cu toate acestea, Nouy a făcut un apel către băncile greceşti să utilizeze "toate instrumentele disponibile" pentru a rezolva problema creditelor neperformante, inclusiv prin vânzarea lor. "Toate posibilităţile ar trebui examinate având în vedere că există o gamă variată de situaţii", a spus Daniele Nouy.
Cele patru mari bănci greceşti — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank — sunt prezente şi pe piaţa din România.

Vinurile spumante vor susţine creşterea consumului mondial de vin

Vinurile spumante vor înregistra cel mai ridicat ritm de creştere pe piaţa mondială a vinului până în anul 2019, alături de vinurile rose şi mărcile premium, potrivit organizatorului celui mare târg de vinuri din lume - Vinexpo, transmite Bloomberg.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de Vinexpo, în timp ce consumul mondial de vin va creşte cu 1,4% până în 2019, vinurile spumante, care sunt responsabile pentru 8% din piaţa totală, vor înregistra un avans de 7,4%. De asemenea, consumul de vin rose, care reprezintă 9% din vinurile liniştite, va creşte cu 2,2%, iar vinurile liniştite premium ar urma să crească cu 12%.
Aceste prognoze care vorbesc de relansarea creşterii vin după ce în 2014 consumul mondial de vinuri liniştite a scăzut cu 1,2% până la 2,4 miliarde lăzi (fiecare ladă are nouă sticle de un litru), ca urmare a scăderii consumului în Europa şi Asia-Pacific. Încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale, combinat cu legile mai stricte privind consumul de alcool şi condusul în multe regiuni precum şi campaniile publice privind aspectele de ţin de sănătate au contribuit la acest declin.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.