Economic

A căzut primul cap în furtul secolului: Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova şi-a dat demisia

Ziarul de Vrancea
21 sep 2015 867 vizualizări
Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM), Dorin Drăguţanu, şi prim-viceguvernatorul instituţiei, Marin Moloşag, şi-au anunţat luni demisiile, cei doi acuzand politicienii că nu vor investigarea furtului miliardului de dolari din băncile ţării, relatează site-ul Agora.

Drăguţanu a declarat că se doreşte ca BNM să devină ţap ispăşitor în dosarul "furtul de la Banca de Economii". Cei doi au anunţat că îşi dau demisiile din fruntea băncii centrale, dar vor asigura funcţionarea instituţiei pană la numirea unor noi şefi ai băncii centrale. "Consider că e momentul potrivit ca unii politicieni să-şi asume răspunderea pentru atacurile pe care le-au declanşat. Astăzi, eu şi vice-guvernatorul BNM, Marin Moloşag, am prezentat demisia Preşedintelui Parlamentului. În continuare vom asigura interimatul funcţiei", a declarat Drăguţanu. El a arătat că demisiile au fost deeterminate de presiunile politicienilor. "Dacă nu demisionăm riscăm să permitem manipulări care pot afecta stabilitatea financiară şi activitatea Băncii Naţionale. Timpul va arăta cine a stat în spatele acestor atacuri. Aşteptăm începutul investigaţiei Kroll pentru a arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Pană la numirea noii conduceri vom asigura deplina funcţionare a Băncii Naţionale. Cred că odată ce am fost presaţi să plecăm există candidaţii pregătiţi pentru această funcţie", a declarat Dorin Drăguţanu. Kroll este cea mai mare companie de investigaţii financiare din lume. Cazul a ieşit la iveală după ce banca centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentand 15% din PIB-ul ţării. Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor. Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de cateva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfarşitul lui noiembrie 2014.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.