Economic

Ştampila nu mai e obligatorie şi a apărut poliţa de asigurare a debitelor

Mihai Boicu
23 iul 2015 2042 vizualizări
Codul de procedură fiscală a fost modificat şi s-a eliminat obligativitatea folosirii ştampilei u de asemenea au apărut noutăţi cu privire la debite şi somaţii şi s-a introdus poliţa de asigurare a debitelor

Codul de procedură fiscală a fost modificat prin OG 17/2015, privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative. Potrivit actului normativ, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice. De asemenea, obligaţiile fiscale restante au fost definite ca obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată, precum şi diferenţe de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată. Nu sunt obligaţii fiscale restante obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii; obligaţiile fiscale stabilite în actele administrate fiscale a căror executare este suspendată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004; obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară aprobat în condiţiile legii. “Nu se consideră că un contribuabil înregistrează obligaţii fiscale restante în situaţia în care suma obligaţiilor fiscale înscrise în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscală este mai mică sau egală cu sumă de rambursat/restituit. În certificatul fiscal se face menţiune în acest sens. În cazul în care debitorul are de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice, executarea silită se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somaţiei, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituţia respectivă prin care se certifică că sumele sunt certe, lichide şi exigibile”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea.

Cum se fac compensările şi somaţiile

Pentru debitorii care se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa şi care depun un decont cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare după data deschiderii procedurii insovenţei, suma aprobată la rambursare se compensează cu obligaţiile născute după data deschiderii procedurii insolvenţei. Soldul sumei negative de TVA înscris în decontul de TVA aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenţei nu se preia în decontul de taxă aferent perioadei fiscale în care s-a deschis procedura. În acest caz, debitorul este obligat să solicite rambursarea taxei prin corectarea decontului perioadei fiscale anterioare. Suma negativă de TVA solicitată la rambursare se compensează cu obligaţiile fiscale ale debitoruliu născute anterior deschiderii procedurii. În cazul în care debitorul are de încasat sume certe, lichide şi exigible de la autorităţi sau instituţii publice, executarea silită se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somaţiei, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituţia respectivă prin care se certifică că sumele sunt certe, lichide şi exigibile. Nu sunt considerate sume exigibile şi nu le sunt aplicabile prevederile menţionate sumele aflate în litigiu. În cazul în care acest document a fost depus ulterior luării unor măsuri de executare silită, aceste măsuri se ridică după aplicarea măsurii popririi sumelor înscrise în documentul emis de autoritatea sau instituţia pubică, în limita acestor sume, cu respectarea nivelului prevăzut la art. 142 alin. 1 din Codul de procedură fiscală, după cum transmit finanţiştii.

Poliţă de asigurare pentru debite

În ceea ce priveşte suspendarea executării silite, în Codul de procedură fiscală s-a introdus posibilitatea ca atunci când un contribuabil se află în această procedură să solicite suspendarea executării silite, când prezintă organul fiscal o poliţă de asigurare a debitelor. În cazul contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanţe fiscale, inclusiv pe timpul soluţionării acţiunii în contencios administrativ, executarea silită se suspendă sau nu începe pentru obligaţiile fiscale contestate dacă debitorul depune la organul fiscal competent o scrisoare de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie la nivelul obligaţiilor fiscale contestate şi neachitate la data depunerii garanţiei. “Valabilitatea scrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie trebuie să fie de minimum şase luni de la data emiterii”, precizează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Contribuabilii care solicită eliberarea de certificate, adeverinţe sau alte documente Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sunt scutiţi de la plata taxelor extrajudiciare de timbru. (M. BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.