Ouăle din Goleşti fac furori în Europa
Ce înseamnă să creşti găinile liber, în voliere şi să le hrăneşti aşa cum o făceau bunicii de la ţară? Aviputna, societatea de creştere a păsărilor din Goleşti, a obţinut premiul ”Superior Taste” (Gust superior - n.r.) la concursul organizat de International Taste & Quality Institute (Institutul Internaţional al Gustului şi Calităţii), cea mai importantă organizaţie mondială dedicată testării şi promovării băuturilor şi produselor alimentare de calitate. Cei care dau aceste premii sunt „greii” din gastronomia mondială, deţinători ai valoroaselor stele Michelin. Premiul ”Superior Taste” este singura marcă a calităţii gustului, atribuită de aceşti lideri în domeniu, după cum arată organizatorii. 65 de bucătari de elită, medaliaţi cu stele Michelin, au degustat ouăle ”Din Ogradă” şi le-au supus unei analize senzoriale care s-a bazat pe calitatea gustului, aspectul general, culoare, consistenţă, miros şi gust de după consum. Testarea propriu-zisă a avut loc ”în orb”, membrilor juriului li s-a prezentat doar un ou, preparat la fel cum se prepară în fiecare casă. În urma analizei senzoriale, cei 65 de Chefi au apreciat că oul ”Din Ogradă” are ”un gust remarcabil”, fiindu-i atribuite 2 stele de calitate (maximum de stele este de 3).” De-a lungul celor 11 ediţii ale premiilor ”Superior Taste” a mai fost medaliat doar un singur produs de acest gen, din Olanda, însă noi suntem primii şi singurii din ţară care ne bucurăm de o asemenea recunoaştere mondială”, a spus Ştefan Balaban medicul veterinar şi fondatorul societaţii din Goleşti. (A. IVAN)