Economic

Două treimi dintre firme nici nu vor să audă de credite

Ziarul de Vrancea
2 iun 2015 626 vizualizări
Un sondaj efectuat de către BNR arată că 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost u majoritatea firmelor vor să-şi reducă gradul de îndatorare la bănci

Companiile din Romania intenţionează să-şi menţină sau chiar să-şi reducă gradul de îndatorare bancară, avand în vedere că 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost, potrivit unui sondaj efectuat de BNR. "Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobanzii este scăzută, dar cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu exerciţiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobanzii, atat la lei, cat şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de pană la 1 punct procentual fiind în scădere", arată rezultatele Sondajului privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din Romania şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile (FCNEF). Studiul surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, disponibilitatea şi evoluţia surselor de finanţare, rata de succes în accesarea finanţării de la bănci şi IFN şi în accesarea fondurilor europene, relaţia firmelor cu băncile şi IFN, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobanzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale ratei dobanzii sau percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale. Analiza este realizată pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 - martie 2015. Peste jumătate dintre firmele cu credite în monedă naţională (55%) se finanţează cu o rată a dobanzii între 4% şi 8%, iar 68% dintre cele cu finanţări în euro au o rată medie a dobanzii între 2% şi 6%. Cele mai multe companii (62%) a raportat că nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada menţionată. Similar exerciţiului precedent (aprilie-septembrie 2014), rezultatele cu privire la dificultăţile majore întampinate în accesarea finanţării de la bănci şi/sau IFN se menţin. Piedicile majore întampinate de către companii în accesarea de finanţare sunt cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale. Totodată, firmele continuă să se bazeze preponderent pe finanţarea internă.Astfel, 44% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vanzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referinţă (35% din firmele în această situaţie). Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut. Se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, faţă de semestrul precedent. Firmele declară că problemele presante cu care s-au confruntat în trecut se menţin şi pentru perioada investigată.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.